Två åtalade för dubbelmord i Vallentuna

Publicerad: 2020-11-04 09:34:08

Åklagaren har i dag onsdag 4 november åtalat två män för mord och grovt rån i Vallentuna, norr om Stockholm. De misstänks ha rånat och mördat en 52-årig kvinna och en 61-årig man i parets bostad den 11 januari i år. Männen är frihetsberövade sedan den 4 februari. Åklagaren är tillgänglig för media i dag.

Parets bostad ligger ensligt i Vallentuna kommun, dit männen åkte i för att råna paret. Det slutade med att både mannen och kvinnan mördades.

– De åtalade hade kännedom om att mannen i paret ca ett halvår tidigare sålt en gård och blivit förmögen. Vi kom de åtalade männen på spåren genom att de gjort överföringar från målsägandenas konton till en av de åtalade männens konto samt även loggat in på den nu mördade mannens bankkonto från en av männens bostad efter gärningarna. Dessutom gjordes iakttagelser av en Jeep Cherokee i anslutning till parets bostad som hjälpte oss att få tag på männen, säger kammaråklagare Jenny Karlsson, som är förundersökningsledare.

Ett omfattande arbete har gjorts med den tekniska bevisningen. Polisen har kartlagt de misstänkta både före och efter gärningarna, tömt deras telefoner, gått igenom övervakningsfilmer och läst chattar.

– Bred informationsinhämtning och stor noggrannhet har bidragit till att åklagaren har kunnat väcka åtal i ärendet. Till exempel har polisens kriminaltekniker varit på plats i det aktuella huset under en hel vecka för att genomföra brottsplatsundersökningen, säger Christer Axling, polisens utredningsledare i ärendet.

– Vi har följt varje spår och polisens tekniker har gjort ett enormt arbete med att säkra spår i huset. Vi har också haft en nära dialog med Nationellt forensiskt centrum, NFC, om hur vi ska prioritera för att komma vidare på bästa sätt i utredningen. De har gjort ett gediget arbete, säger kammaråklagare Jenny Karlsson.

Båda de åtalade männen vidgår att de varit på plats den aktuella dagen i syfte att råna personerna.

Rättegången beräknas ta 10–12 dagar. Det är tingsrätten som sätter ut tid för huvudförhandlingen.

Målnummer i Attunda tingsrätt: B 1652-20

Kontakt

Kammaråklagare Jenny Karlsson är tillgänglig i dag kl. 10–11.30 på telefon 010-562 55 49.

 


Åklagarmyndighetens presstjänst, 010-562 50 20