Åtal väcks i morgon i Skaraborgs tingsrätt om sexualbrott på nätet

Publicerad: 2020-09-08 14:07:40

I morgon onsdag den 9 september väcker kammaråklagare Ylva Lundgren det sista åtalet i ett ärende mot en man i Skövde som misstänks för sexualbrott på nätet mot ett 70-tal målsägande. Målsägande bor runt om i hela Sverige. Åklagaren är tillgänglig för media på telefon i morgon eftermiddag.

De flesta målsägande är flickor som var mellan 10 och 17 år när de lurades att skicka bilder på en social medieplattform till den nu åtalade 29-årige mannen.

- De drabbade har i många fall utsatts för grova brott och de är mycket unga. Många har mått jättedåligt, säger kammaråklagare Ylva Lundgren vid åklagarkammaren i Skövde.

Vid polisens internetspaning framkom en IP-adress som ledde till den 29-åriga mannen i Skövde. När polisen frihetsberövade mannen i november 2019 togs även teknisk utrustning i beslag. Vid genomgång av mannens ena mobiltelefon påträffades mängder av bilder och filmer på unga nakna tjejer. Några av bilderna föreställde målsägandena i detta mål.

- Polisen har sedan försökt identifiera målsäganden och efterhand upprättat nya anmälningar. Vi har även återupptagit äldre ärenden som varit nedlagda men som hänger ihop med ärendet via användarnamn eller tillvägagångssätt, säger Ylva Lundgren.

Brottsrubriceringarna är utnyttjande av barn för sexuell posering, grovt utnyttjande av barn för sexuell posering samt försök till dessa brott, våldtäkt mot barn, sexuellt ofredande, barnpornografibrott, försök till grovt olaga tvång och kränkande fotografering samt anstiftan därtill.

29-åringen har erkänt i många fall.

Förhandlingarna påbörjas den 23 september och beräknas pågå i nio veckor.

B-nr i Skaraborgs tingsrätt: B 4453–19

Kontakt

Kammaråklagare Ylva Lundgren är tillgänglig för media på telefon 010-562 71 94 i morgon onsdag 9 september kl 14-16.

 


Åklagarmyndighetens presstjänst, 010-562 50 20