Förundersökning nedlagd angående polis under utryckning i samband med trafikolycka i Täby

Publicerad: 2020-09-02 10:46:27

Åklagare vid Särskilda åklagarkammaren har lagt ned förundersökningen där man utrett om polisen gjort sig skyldig till vårdslöshet i trafik då en polisbil kolliderade med en mopedbil och en flicka dog. Olyckan inträffade i Täby norr om Stockholm den 2 augusti i år. Åklagaren är tillgänglig för media i eftermiddag.

I mopedbilen färdades tre ungdomar som skadades allvarligt vid kollisionen, varav en flicka så svårt att hon senare avled. Polisutredningen om de två skadade ungdomarna i mopedbilen har gjort sig skyldiga till brott pågår alltjämt.

– Min bedömning är att nu redovisade omständigheter inte visar att någon straffbar oaktsamhet kan läggas föraren av polisbilen till last. Förundersökningen ska därför läggas ned, säger vice överåklagare Bengt Åsbäck vid Särskilda åklagarkammaren.

Polisbilen var på utryckning med ljussirener påslagna när olyckan inträffade. Patrullen var i hög hastighet på väg till en adress i närheten där larm gått om villainbrott. Utredningen visar att olyckan skedde när mopedbilen inte iakttog väjningsplikten.

Föraren av polisbilen och hans kollega är förhörda. Även de två ungdomarna som åkte i mopedbilen är hörda i Polismyndighetens förundersökning. Dessutom har vittnen hörts.
Tekniska undersökningar visar att båda fordonens funktion har varit normal.

Kontakt

Vice överåklagare Bengt Åsbäck är tillgänglig för media per telefon i dag onsdag kl. 13-13.45 på 010-562 60 57. 

 

 


Åklagarmyndighetens presstjänst, 010-562 50 20