Man åtalad för mord och grovt rån på Tjörn

Publicerad: 2021-04-01 10:20:41

En rumänsk medborgare har i dag åtalats för mord på en lastbilschaufför i februari 2013.

 

Den 27 februari 2013 påträffades en död chaufför i en brinnande lastbil på Almön i Tjörns kommun. Den rättsmedicinska undersökningen visade att mannen, som var från Polen, dödats genom strypning innan branden startade.

Lastbilssläpet påträffades senare på Hisingen i Göteborg. Då var lasten, som bestod av kabeltrummor av koppartråd och aluminiumtråd, borta. Godsvärdet var cirka 22 000 euro. Delar av godset hittades någon dag senare på en golfbana på Hisingen.

Genom spår som säkrats på släpet och på godset har en rumänsk man nu kunnat knytas till mordet. Efter förfrågningar till olika europeiska länder visade det sig att det fanns avtryck från den misstänkta mannens handflata i register i Frankrike och Storbritannien. Detta kunde kopplas till avtryck på veven på släpet och till godset på golfbanan.

– Lastbilen kapades i Falkenberg och lastbilssläpet tömdes på Hisingen. Jag menar att chauffören mördades i Falkenberg eller under färden upp till Göteborg och vidare till Tjörn, säger chefsåklagare Daniel Edsbagge.

Lastbilschauffören var på väg till Polen med godset, men genom hans telefonpositionering har man kunnat se att färden abrupt vände norrut från Falkenberg och gick tillbaks till Göteborg och vidare upp mot Tjörnbron. Gärningen har utförts av flera personer, men man har bara kunnat identifiera en person. Han nekar till brott.

– Det är mycket ovanligt att det väcks åtal för ett mord som är 8 år gammalt. Det hade aldrig gått att driva denna förundersökning utan internationellt samarbete. Dock är det en utmaning att pröva en så gammal gärning i rätten. Generellt brukar det vara mycket svårt att leda en förundersökning till åtal då det gäller ett allvarligt våldsbrott som inte lösts inom något år, säger Daniel Edsbagge.

Målnummer i Göteborgs tingsrätt: B 9705–20

 

Kontakt

Chefsåklagare Daniel Edsbagge är tillgänglig för media i dag kl. 12-14, 010-562 70 50

 


Åklagarmyndighetens presstjänst, 010-562 50 20