Åtal i omfattande sexualbrottsmål

Publicerad: 2021-01-15 10:08:08

En 42-årig man från Västsverige åtalas i dag för att via internet ha utnyttjat unga flickor genom att förmå dem att fota och filma när de utför sexuella handlingar på sig själva. De har tvingats skicka materialet till mannen. Han har därefter hotat att sprida materialet och i vissa fall spridit det för att förmå flickorna att skicka ytterligare bilder eller filmer till honom.

42-åringen åtalas även för att ha tvingat flickorna att utföra sadistiska och förnedrande handlingar. Vidare åtalas han, tillsammans och i samförstånd med andra gärningsmän, för att ha utsatt två av målsägandena för grov våldtäkt respektive våldtäkt. Brottsrubriceringarna är bland annat grov våldtäkt, grovt utnyttjande av barn för sexuell posering och grovt olaga tvång.

Åtalet omfattar åtta målsäganden i åldrarna 11-17 år som finns i Västra Götaland, Skåne, Västmanland, Värmland och Gävleborgs län.

– Vi åtalar mannen för att ha förgripit sig på flera barn och unga flickor som han sökt upp på nätet. Vi menar att han har tvingat barnen att utföra sexualbrott på sig själva samt andra förnedrande och sadistiska handlingar. Utredningen visar att han förnedrat flickorna och brotten är i flera fall grova, säger vice chefsåklagare Eva Johnsson vid Åklagarkammaren i Uddevalla.

Utredningen inleddes i oktober 2019 då en av flickorna anmälde mannen efter att ha pratat med en kompis. Vid tillslaget i april 2020 greps 42-åringen och har sedan dess varit häktad.

– Det finns fler flickor i det beslagtagna materialet som inte är identifierade. Vi har lagt mycket tid på identifieringen för att få flickornas berättelser. En av svårigheterna i den här typen av utredningar är att lyckas få fram vilka målsägandena är, säger Eva Johnsson.

Åklagaren har begärt in sakkunnigutlåtande från Malin Joleby, doktorand vid Psykologiska institutionen på Göteborgs universitet. Hon skriver att forskningen visar att övergrepp på internet, i likhet med övergrepp utanför internet, bör ses som potentiellt traumatiserande händelser med risk att skapa ett stort lidande för den drabbade. I utlåtandet står det:

”Att övergreppen sker över internet kan innebära att barnet ständigt är kontaktbar av förövaren, oavsett plats eller tid på dygnet. Den ständiga digitala uppkopplingen gör det svårt att stänga ner kontakten, särskilt för barn och ungdomar som inte gör någon tydlig distinktion mellan livet på och utanför internet. Detta innebär att övergreppen kan ske hemma i sovrummet, i badrummet, i skolan, på bussen – platser där barnet egentligen skall känna sig trygg.”.

Målnummer i Vänersborgs tingsrätt: B 1787-20.

Kontakt

Vice chefsåklagare Eva Johnsson är tillgänglig för media på telefon i dag fredag 15 januari kl. 11-12, 010-562 71 67.

Eva Johnsson är också tillgänglig för fysiska intervjuer på eller i anslutning till Åklagarkammaren i Uddevalla senare i eftermiddag. Meddela i så fall ditt intresse senast kl. 12 till [email protected] för att boka tid. 

 

 

 

 


Åklagarmyndighetens presstjänst, 010-562 50 20