Åtal för stämpling till mord och förberedelse till mord m.m.

Publicerad: 2021-05-20 10:17:36

I dag har åtal väckts gällande stämpling till mord och förberedelse till mord, grova vapenbrott och grovt narkotikabrott. Åtalet väcks mot totalt nio personer.

Ärendet avser omfattande nätverksbaserad brottslighet och bevisningen bygger i stora delar på material från Encrochat.

Flera av de åtalade ingår i ett kriminellt nätverk hemmahörande i västra Stockholm som mot betalning har åtagit sig att genomföra ett mord i Borås och ett mord i Uppsala.

När det gäller mordet i Borås har de åtalade samarbetat med ett kriminellt nätverk baserat i staden. Två personer från nätverket i Borås omfattas av åtalet.

I syfte att genomföra morden har de åtalade personerna haft tillgång till flera skjutvapen, GPS-spårsändare och andra hjälpmedel. I ärendet har flera vapen tagits i beslag.

- Det är fråga om mycket allvarlig brottslighet som utan informationen från Encrochat hade varit i princip omöjlig att utreda, säger förundersökningsledaren, kammaråklagare Olof Calmvik.

- Fem av de personer som åtalas tillhör ledarskiktet i ett nätverk i västra Stockholm, varav en greps i Spanien efter samarbete med spansk polis. De här personerna har haft stor påverkan på brottsligheten i västra Stockholm och att de nu åtalas för en ingående planering av två mord har ett stort signalvärde, säger Martin Hertz, utredningsledare polisen, Region Stockholm.

Rättegången börjar den 3 juni och kommer att pågå under juni månad.

Målnummer i Solna tingsrätt: B 10412–20

 

Kontakt

Förundersökningsledare, kammaråklagare Olof Calmvik 010-562 56 52.

Polisens utredningsledare Martin Hertz via Stockholmspolisens mediecenter 010–5640555.

Båda är tillgängliga för media per telefon i dag torsdag kl. 11-12.               

 


Åklagarmyndighetens presstjänst, 010-562 50 20