Åtal för synnerligen grovt narkotikabrott i Uttersberg

Publicerad: 2021-05-12 10:17:39

Åklagare har i dag åtalat en man från Uttersberg i Skinnskattebergs kommun för synnerligen grovt narkotikabrott för att bland annat ha tillverkat och sedan sålt metamfetamin på Darknet. En kvinna åtalas samtidigt för narkotikabrott.

Den 30 augusti 2020 togs närmare ett kilo metamfetamin i beslag på två olika adresser i Västmanland. Flera andra narkotiska preparat hittades också. En man och en kvinna anhölls och häktades därefter. Mannen har suttit häktad sedan dess.

Utredningen visar att mannen tillverkat i vart fall ca 1,5 kilo metamfetamin och 0,5 kilo amfetamin i sin bostad och att han vid mer än 200 tillfällen har sålt narkotikan på marknadsplatsen Flugsvamp 3.0 på Darknet. Han har tagit betalt i Bitcoin via krypterade nätverk.

– Det började med en vinglig bilfärd i Köping, som uppmärksammades av en privatperson och som larmade polisen. I bilen hittade polisen en stor mängd metamfetamin. Vid den efterföljande husrannsakan på en gård i Skinnskatteberg upptäcktes ett fullt fungerande narkotikalabb där det framställdes metamfetamin och amfetamin¸ säger polisinspektör Anna Söderhjelm som ansvarat för utredningen.

Mannen tillverkade kristalliserat metamfetamin, även kallad crystal meth, i laboratoriet. Detta är en ovanlig och mycket farlig form av metamfetamin.

– Det är mycket oroväckande och är framför allt livsfarligt, eftersom narkotika säljs på dolda sidor på nätet och når köpare helt utan kontroll över vare sig hälsotillstånd eller ålder, säger Anna Söderhjelm.

– Jag menar att brottet ska rubriceras som synnerligen grovt narkotikabrott eftersom han bedrivit en välorganiserad verksamhet där det varit fråga om många överlåtelser av farliga preparat. Han har också vidtagit olika åtgärder för att undvika upptäckt, som att använda sig av anonymiseringstjänster på internet, säger kammaråklagare Camilla Jegerhjelm som varit förundersökningsledare.

Kvinnan åtalas för narkotikabrott för att hon innehaft stora mängder narkotika och även överlåtit narkotika till en annan person. Kvinnan är inte häktad.

Målnummer i Västmanlands tingsrätt: B 4862-20.

 

Kontakt

Kammaråklagarna Camilla Jegerhjelm, 010-562 52 81, och Sophia Berling, 010-562 56 02, tillgängliga för telefonintervjuer i dag onsdag den 12 maj kl. 11–12. Därefter kommer åklagarna inte att kommentera ärendet förrän i samband med dom.

Polisinspektör Anna Söderhjelm, 070-221 5501, tillgänglig kl. 11.30–14 för telefonintervjuer.

Pressekreterare Polismyndigheten Region Mitt Varg Gyllander, 070–268 99 99.

 


Åklagarmyndighetens presstjänst, 010-562 50 20