Åtal väckt i ärende om grovt narkotikabrott i Norrköping

Publicerad: 2021-05-04 11:01:24

I dag har kammaråklagarna Thomas Ramstedt och Karin Lejefors väckt åtal mot sju personer i den första delen av fem i ett stort ärende om grova narkotikabrott och grova vapenbrott med mera. Åklagarna är tillgängliga för media.

Två män kom den 9 september 2020 med bil till Malmö från Nederländerna. När de stoppades i tullen uppgav de att de skulle semestra i Stockholm. En uppmärksam tulltjänsteman fattade dock misstanke om att något inte stämde. Det ledde till att cirka 30 kg cannabis har kunnat tas i beslag och inte hamnat på narkotikamarknaden i Norrköping.

– Vi kom detta kriminella nätverk på spåren tack vare att en observant tulltjänsteman i Malmö gjorde viktiga iakttagelser och drog slutsatsen att något inte stod rätt till. På grund av det kunde flera personer anhållas och nu sitter fem av dem häktade i den här delen. Polisen har genomfört ett omfattande och imponerande förundersökningsarbete, säger kammaråklagare Thomas Ramstedt.

Åtalet är det första av fem som planeras i närtid där sammanlagt 14 personer är misstänkta varav 11 häktade. I de fyra kommande delarna handlar brottsrubriceringarna bland annat om grova vapenbrott och grov narkotikabrottslighet. Beslag av narkotika och vapen har gjorts i Norrköping, Sörmland och Stockholmsområdet.

Målnummer i Norrköpings tingsrätt: B 2882-20.

Rättegången inleds tisdagen den 11 maj och väntas pågå under cirka 20 dagar fram till midsommar. 

Kontakt


Åklagarna är tillgängliga för media på telefon i dag kl. 13-14.

Kammaråklagare Thomas Ramstedt, 010 562 58 82.

Kammaråklagare Karin Lejefors, 010 562 58 73.