Åtal väckt i omfattande sexualbrottsärende i Linköping

Publicerad: 2021-05-11 11:23:20

En 29-årig man i Linköping åtalas för flera fall av våldtäkt, grov utpressning och grovt olaga tvång. De misstänkta brotten har pågått mellan sommaren 2018 fram till i oktober 2020 då mannen greps. Han är sedan dess häktad. Åklagaren är tillgänglig för media i eftermiddag.

Totalt är det sju målsäganden som är mellan 19 och 39 år. Enligt utredningen har mannen kommit i kontakt med målsägandena både fysiskt och via internet. Han har skapat falska profiler på nätet som han använt för att kunna kontakta målsägandena och utöva påtryckning. Målsägandena har varit extra utsatta på grund av konstaterade svårigheter, till exempel intellektuella funktionsnedsättningar.

– Han har hotat dem, utpressat dem och tvingat dem att skicka nakenbilder och filmer på sig själva. Via profilerna har han stämt träff med vissa av målsägandena och tvingat dem till sexuella handlingar. Han har lurat dem att tro att profilerna tillhör kriminella gäng och på det sättet har han lyckats göra målsägandena mycket rädda, säger kammaråklagare Elin Åkerberg som varit förundersökningsledare.

Utredningen startade genom att en kvinna anmälde att hon hade blivit utsatt för hot på sociala medier.

– Kvinnans anmälan blev starten på en omfattande utredning med fler målsäganden. Det här ärendet visar på vikten av att anmäla misstänkta brott, säger Elin Åkerberg.

Mannen åtalas för 16 fall av våldtäkt, fyra fall av grovt olaga tvång, ett fall av grov utpressning, två fall av försök till grov utpressning, två fall av försök till utpressning och tre fall av försök till grovt olaga tvång.

– Gärningsmannen har utnyttjat att målsägandena varit särskilt utsatta och jag anser att hans beteende har varit mycket hänsynslöst, säger Elin Åkerberg.

Under utredningens gång har ärendet vuxit och kommit att omfatta fler målsäganden.

– När 29-åringen greps upptäckte vi att han kunde växla mellan olika konton i sin telefon. De olika kontona har återkommit i kontakten med flera målsäganden, säger Mark Hughes, utredare på polisen avdelning för grova brott i Linköping.

Utredningen har varit omfattande där mycket tid lagts på att analysera chattar.

– Chattarna utgör viktig stödbevisning där vi kunnat se mönster i mannens tillvägagångssätt. Vi har också analyserat filmmaterial som fanns i hans telefon för att få fram var och när övergreppen har skett, säger utredare Cecilia Orrby på polisens avdelning för grova brott i Linköping.

Målnummer i Linköpings tingsrätt: B 1897-20.

Förhandlingen i tingsrätten beräknas ta 11 dagar och inledas den 25 maj.

 

Kontakt

Kammaråklagare Elin Åkerberg är tillgänglig i dag kl. 13–14.30 på telefon 010-562 58 07.

 


Åklagarmyndighetens presstjänst, 010-562 50 20