Åtal för flera fall av våldtäkt i RFSL:s lokaler i Stockholm

Publicerad: 2021-03-10 10:55:49

Åklagare har i dag den 10 mars väckt åtal mot en 56-årig man misstänkt för sex fall av våldtäkt och två fall av sexuellt ofredanden. De fyra målsägandena är asylsökanden som sökt hjälp hos 56-åringen då han arbetade som migrantkonsulent på RFSL Stockholm.

Enligt åklagaren har övergreppen ägt rum på mannens tjänsterum i centrala Stockholm. Han arbetade då på RFSL Stockholm, Riksförbundet för homosexuellas, bisexuellas, transpersoners, queeras och intersexpersoners rättigheter.

Målsägandena var mellan 26 och 28 år vid brottstillfällena.

– Jag menar att de här männen har upplevt att de befunnit sig i en slags beroendeställning till 56-åringen. De har sökt upp honom för att få hjälp och rådgivning i sin asylprocess eller i sin rätt att få stanna i Sverige. Kärnfrågan vid rättens prövning är om männen har varit i en särskilt utsatt situation, vilket jag anser att de varit. De har uppfattat att de måste ha sex med honom för att få hjälp att få stanna i Sverige. Målsägandena har inte deltagit frivilligt, säger kammaråklagare Paulina Pilati vid City åklagarkammare.

Mannen häktades den 11 december 2020 och har varit frihetsberövad sedan dess.

Förhandlingsplan är inte utsatt, det är tingsrätten som sätter ut tid för förhandling.

Målnummer i Stockholms tingsrätt: B 5388-20

Åklagaren är inte tillgänglig för media.

 


Åklagarmyndighetens presstjänst, 010-562 50 20