36 personer åtalas efter demonstration i Göteborg

Publicerad: 2021-10-28 09:48:32

Åklagaren har väckt åtal mot 36 personer i samband med en demonstration till stöd för Black Lives Matter i Göteborg i juni 2020. Brottsrubriceringarna är bland annat våldsamt upplopp, sabotage mot blåsljusverksamhet, skadegörelse, våld mot tjänsteman och misshandel. Åklagaren är tillgänglig för media i dag.

Den 7 juni 2020 samlades demonstranter vid Heden och tågade i de centrala delarna av Göteborg.

Den planerade demonstrationen gick lugnt till och avslutades av arrangören. Därefter fortsatte en folksamling att tåga och när de kom till Götaplatsen urartade händelsen, och åklagaren menar att det blev ett våldsamt upplopp. Förloppet sträckte sig ner till området kring Gustav Adolfs Torg.

– Våldet har huvudsakligen bestått i att deltagare i folksamlingen sparkat, slagit och kastat stenar och andra föremål mot polisen och deras fordon, säger kammaråklagare Elisabeth Trouvé.

En stor del av bevisningen består av filmer från polisens kroppskameror och drönare och andra filmer såsom butikskameror och allmänhetens filmer som togs i samband med händelserna. Totalt har polisen gått igenom 145 timmars filmmaterial. En del av filmmaterialet kommer att visas på rättegången.

– Ett stort antal ungdomar under 18 år var också på plats under oroligheterna i centrala Göteborg. Med anledning av det har vi inom polisen, i samverkan med socialtjänsten, haft orossamtal med cirka 130 ungdomar och deras vårdnadshavare. Det handlar om att uppmärksamma att ungdomen har befunnit sig i en riskfylld och olämplig miljö där brott har begåtts. Många föräldrar var ovetande om att deras barn varit mitt i händelsernas centrum, säger polisens utredningsledare Anna Kildebo.

Alla 36 mål handläggs vid Göteborgs tingsrätt avdelning 5.

Förhandlingen inleds preliminärt i vecka 45.

 

Kontakt

Åklagare och polis är tillgängliga på telefon i dag torsdag kl. 10–11.30.

Kammaråklagare Elisabeth Trouvé, 010-562 70 46

Utredningsledare Anna Kildebo, polisområde Storgöteborg, 010-565 27 70

 


Åklagarmyndighetens presstjänst, 010-562 50 20