Allt du vill veta om krigsbrott, tystnadskultur och våldtäktsanmälningar – möt oss i Almedalen

Publicerad: 2022-06-30 11:00:46

På tisdag den 5 juli arrangerar Åklagarmyndigheten tre seminarier i Almedalen. Vi inleder kl. 8.30 med en paneldebatt om tystnadskultur vid brott. Medverkar gör Petra Lundh, riksåklagare, Johan Eriksson, advokat, Anna Svedin, vice chefsåklagare och Mikael Swahn, rådman.

Kl. 10 följer ett samtal där två krigsbrottsåklagare, Reena Devgun och Hanna Lemoine,  diskuterar och förklarar varför Sverige utreder krigsbrott i andra länder, utmaningar i arbetet samt hur vi samverkar internationellt och med andra myndigheter. Samtalet modereras av Cecilia Tengroth, generalsekreterare i Svenska FN-förbundet.

Därpå, kl. 11, blir det en paneldebatt om våldtäktsanmälningar. Där deltar Eva Johnsson, vice överåklagare, Katarina Bergehed, sakkunnig i kvinnors rättigheter och SRHR-frågor på Amnesty Sverige och Anna Lindström, polisutredare vid Polismyndigheten i Göteborg. Vi ställer oss bland annat frågan om det är antalet våldtäkter som ökar eller om det är anmälningarna som gör det. Debatten styrs av kammaråklagare Helene Gestrin.

Varmt välkommen till våra seminarier i Visby på Bulhuset, Cramérgatan 2, nedre plan.

Ta del av vårt fullständiga program här.
 
Intervjuer

Riksåklagare Petra Lundh är tillgänglig för intervjuer kl. 11.30-12.30, anmäl intresse till [email protected]. Plats meddelas vid anmälan.

 


Åklagarmyndighetens presstjänst, 010-562 50 20