Åtal väckt i stort narkotikaärende i Borås

Publicerad: 2022-11-23 14:44:29

Kammaråklagare Martin Svensson har i dag onsdag väckt åtal i Borås tingsrätt mot sex personer misstänkta för bl.a. grovt narkotikabrott i ett kokainförsäljningsärende i Borås. Av de sex huvudpersonerna som åtalats har fyra stycken varit häktade sedan i juni 2022, övriga två häktades i september. Samtliga sex nekar till brott. Åklagaren är tillgänglig för media.

Utöver de sex huvudmisstänkta har två personer åtalats för grova penningtvättsbrott som har direkt koppling till kokainförsäljningen. Åtalet omfattar dessutom ett utpressningstillfälle, också det direkt kopplat till den aktuella grova narkotikabrottsligheten. Därtill är ytterligare 18 stycken narkotikaköpare åtalade för narkotikabrott av normalgraden.

– Jag kommer att yrka på fleråriga fängelsestraff för samtliga sex huvudmisstänkta, men i varierande längd utifrån bedömd roll och medverkan. Jag ska även yrka på förverkande av kontanter, bilar och större delen av en lägenhet värderad till 2,8 miljoner eftersom jag bedömer det som klart mer sannolikt att värdet utgör utbyte av brottslig verksamhet än att så inte är fallet. Bevisningen består i huvudsak av spaningsiakttagelser, kameraövervakning och avlyssning, säger kammaråklagare Martin Svensson.

Magnus Reinholdsson, spaningsledare på utredningssektionen för grova brott på polisområde Älvsborg säger att polisen fortsätter att utveckla sina arbetssätt genom att arbeta mer underrättelsebaserat än tidigare och tydligare mot brottsvinsterna.

– Vi jobbar allt mer med att ta bort den ekonomiska vinningen och möjligheterna till att tvätta pengarna, säger Magnus Reinholdsson, spaningsledare på utredningssektionen för grova brott, polisområde Älvsborg.

Målnummer i Borås tingsrätt: B-1890-22.

Förhandlingen inleds i säkerhetssal på Göteborgs tingsrätt den 5 december och beräknas pågå i cirka sju dagar under december.

Kontakt

Kammaråklagare Martin Svensson är tillgänglig för media i dag kl. 15-15.30 och i morgon torsdag kl. 9-10 på 010 562 72 50.

 


Åklagarmyndighetens presstjänst, 010-562 50 20