Välkommen på medieseminarium om cyberkriminalitet

Publicerad: 2022-11-23 08:59:55

En ung man är skyldig svenska staten över 319 miljoner kronor efter att polis och åklagare för första gången lyckats identifiera och lagföra en administratör av en marknadsplats för narkotika på Darknet. Den nu nedsläckta narkotikahandelsplatsen, Flugsvamp 2.0, kan beskrivas som ett Tradera för droger. Onsdag den 7 december kl. 13 berättar åklagare och polis mer om ärendet på ett medieseminarium på Åklagarmyndigheten.

Det rör sig om ett komplext cyberbrottmål där en stor mängd digital information kunnat kopplas till en enda person. Brottsligheten utreddes i flera år innan tillslag skedde mot den dömdes bostad i Lund, under dramatiska former. Kort därpå greps han och häktades senare. Han friades för gärningar kopplade till Flugsvamp 2.0 i tingsrätten men fälldes i hovrätten. Han dömdes till 11 år och 8 månaders fängelse samt att betala värdet av 1 479 bitcoin till staten. Domen har vunnit laga kraft.

Välkommen till ett kunskapsseminarium för journalister om ett unikt ärende där åklagare och polis delar med sig av sina erfarenheter av cyberkriminalitet, digital bevisning och kryptovaluta.

Medverkande

Annika Wennerström, kammaråklagare och förundersökningsledare, Riksenheten mot internationell och organiserad brottslighet.

Björn Eriksson, kriminalinspektör, Polismyndigheten.

Tove Kullberg, kammaråklagare, Riksenheten mot internationell och organiserad brottslighet.

Tid

Onsdag den 7 december kl. 13.

Plats

Åklagarmyndigheten, Östermalmsgatan 87 C, 3 tr.

Anmälan

Föranmälan krävs till [email protected]. Begränsat antal platser. Medtag pressleg eller liknande.

Vi bjuder på smörgås och kaffe.


Åklagarmyndighetens presstjänst, 010-562 50 20