Sju personer åtalas efter upplopp i Rosengård, Malmö

Publicerad: 2023-12-01 11:07:37

Åklagaren har i dag vid Malmö tingsrätt väckt åtal för grovt blåljussabotage, grov mordbrand samt mordbrand i samband med ett upplopp i Malmöstadsdelen Rosengård i september 2023. Åtalet omfattar sju ungdomar som var mellan 15 och 18 år vid tillfället. Åklagaren är tillgänglig för media.

Upploppet startade efter en koranbränning på Värnhemstorget den 3 september i år. Under oroligheterna utsattes polisen för stenkastning och flera bilar sattes i brand. Fyra av de åtalade är häktade. Åklagaren vill också att tingsrätten genom så kallad bevistalan prövar skuldfrågan mot en pojke som vid gärningstillfället var 13 år.

– Jag bedömer bevisläget som mycket gott. Bevismaterialet består primärt av säkrat film- och bildmaterial, klädesbeslag och mobiltömningar. Det är ett pussel som läggs avseende att koppla en maskerad gärningsman till en specifik identifierad person, och det pusslet menar jag att vi har lyckats lägga i det här fallet. Det har varit en omfattande utredning som har varit framgångsrik tack vare engagerade utredare och goda iakttagelser från områdespolisen, säger kammaråklagare Henrik Nordquist.

Målnr: B 10011-23.

Huvudförhandling inleds den 11 december och beräknas pågå i sju dagar.

Kontakt

Kammaråklagare Henrik Nordquist är tillgänglig för media i dag kl. 11–13 på 010-562 51 57.

__________________________________________

Åklagarmyndighetens presstjänst, 010-562 50 20