Två åtalas för mord respektive skyddande av brottsling i Gävle i november

Publicerad: 2023-02-23 10:08:45

Åklagaren har i dag torsdag 23 februari väckt åtal för mord den 15 november 2022 i Gävle mot en 38-årig man samt mot en 50-årig kvinna för skyddande av brottsling.

Den åtalade mannen greps den 28 november 2022 och har varit frihetsberövad sedan dess.

Flera andra personer har varit frihetsberövade för inblandning antingen som misstänkta för mord eller för skyddande av brottsling men misstankarna mot dessa har avskrivits allt eftersom förundersökningen fortskridit.

– Den åtalade mannen har inledningsvis förnekat all inblandning men har sedan under förundersökningen medgivit att han knivhuggit målsäganden men har hävdat att han agerat i nödvärn då målsäganden försökt råna honom, säger kammaråklagare Birgitta Fernlund.

– Åtalet för skyddande av brottsling handlar om att den misstänkta kvinnan undanskaffat den kniv som använts och de tofflor mannen burit vid gärningen. Kvinnan har erkänt gällande tofflorna men förnekat gällande kniven, säger åklagaren.

Uppgifter i förundersökningen talar enligt åklagaren för att gärningen skett i samband med en narkotikaöverlåtelse.

– Det har dock inte framkommit något i utredningen som talar för att händelsen skulle ha något samband med den gängkonflikt som finns i Gävle, utan det här ses som en isolerad händelse, säger Birgitta Fernlund.

Rättegången är planerad att äga rum i Gävle tingsrätt den 7, 14 och 20 mars 2023.


Tingsrättens målnummer: B 3936-22.

Åklagaren är inte tillgänglig för media innan huvudförhandlingen avslutats i tingsrätten.

 

 

 


Åklagarmyndighetens presstjänst, 010-562 50 20