Åtal i ärende om bl.a. gravfridsbrott i Årjäng

Publicerad: 2023-07-06 10:20:10

Åklagaren har i dag åtalat en man i 55-årsåldern för brott mot griftefriden, grovt gravfridsbrott, grovt bedrägeri och urkundsförfalskning efter att en död kvinna hittats i en bostad i Årjäng i mars i år. Åklagaren är tillgänglig för media i dag.

Den avlidna kvinnan är från Norge och påträffades i en frys den 16 mars.

Den mordutredning som inleddes lades ned den 19 juni eftersom obduktionsrapporten inte kunnat visa någon dödsorsak och inget annat i utredningen kunnat bevisa att det rör sig om ett mord.

Den nu åtalade mannen häktades den 19 mars och är alltjämt häktad. En av åtalspunkterna är grovt bedrägeri eftersom han är misstänkt för att ha haft tillgång till kvinnans konton och därigenom tagit del av hennes pension. Enligt åklagaren är bedrägeriet grovt då det varit systematiskt och rört sig om ca 1,3 miljoner kronor.

– Mannen har lagt kvinnan i en frys efter att enligt egna uppgifter ha anträffat henne död i bostaden. Kroppen har varit hel. Under brottstiden har mannen använt frysen även för andra ändamål vilket jag menar gör att den avlidnes gravfrid kränkts varje gång mannen öppnat och stängt frysen och utgör en försvårande omständighet, säger förundersökningsledare Linda Karlsson.

Utredningen tyder på att mannen använt hjälpmedel för att förflytta kvinnan, men det kan inte helt uteslutas att någon annan varit delaktig i gärningen. Därför står det i gärningsbeskrivningen att han har begått gärningen ensam eller tillsammans och i samråd eller samförstånd med annan.

– Vad som ytterligare är en försvårande omständighet är att mannen begått gravfridsbrotten i syfte att dölja annan brottslighet, framförallt det grova bedrägeri och urkundsförfalskningar som mannen också står åtalad för. Han har även hållit skenet uppe för familj och vänner att kvinnan fortfarande varit i livet vilket gjort att det måste ha varit mycket påfrestande för familj och vänner att på detta sätt få veta att kvinnan varit död en längre tid, avslutar senior åklagare Linda Karlsson.

Målnummer i Värmlands tingsrätt: B 1361-23. Rättegången är preliminärt planerad att pågå i två dagar, 11-12 juli.

Kontakt

Senior åklagare Linda Karlsson är tillgänglig i dag, torsdag kl. 13-14 på telefon 010-562 66 89.

 


Åklagarmyndighetens presstjänst, 010-562 50 20