Åtal för synnerligen grov narkotikasmuggling i Göteborg

Publicerad: 2023-05-19 08:47:01

Åklagaren har i dag åtalat sju personer för synnerligen grov narkotikasmuggling och två personer för medhjälp till synnerligen grov narkotikasmuggling. Åklagaren är tillgänglig för media på telefon i dag på förmiddagen.

Den 5 oktober 2022 greps två personer när de transporterade in narkotika i Sverige via Göteborgs hamn. Sedan dess har de två och ytterligare fem personer som greps varit häktade. Två av dem var anställda av det rederi som trafikerar sträckan där narkotikatransporten utfördes.

– Skälet till att jag åtalar för synnerligen grov narkotikasmuggling är att det handlar om stora mängder narkotika, 39 kg amfetamin och 13 kg hasch. Dessutom är det en försvårande omständighet att man haft möjligheten att undgå tullfiltret helt eftersom man haft anställda på färjan som transporterat narkotikan, säger kammaråklagare Marie Andersson.

En av dem som åtalas för medhjälp är kvinna. Övriga är män och alla är mellan 20 och 28 år.

Enligt åtalet har fyra av de åtalade åkt till länder i Västeuropa där de skaffat narkotikan och sedan kört den till Tyskland där de mött upp en av de misstänkta med anställning vid färjan. Den personen har sedan transporterat narkotikan vidare in i Sverige.

– Jag menar att det här är ett led i verksamhet som utövats i organiserad form där det bedrivits en omfattande handel med narkotika, säger Marie Andersson.

Målnummer i Göteborgs tingsrätt: B 15533-22.

Förhandlingen börjar den 5 juni och beräknas ta sju till åtta dagar.

Kontakt

Kammaråklagare Marie Andersson är tillgänglig i dag fredag kl. 11-12, på 010-562 64 97.

 

 

 


Åklagarmyndighetens presstjänst, 010-562 50 20