Åtta personer åtalas för synnerligen grovt narkotikabrott m.m. i Skaraborg

Publicerad: 2023-03-03 09:54:59

Åtta personer åtalas för att på olika sätt varit involverade i narkotika- och vapenhantering i bl.a. Skövde, Skara, Töreboda och Mariestads kommuner. Åtalet omfattar synnerligen grovt narkotikabrott, grovt narkotikabrott, grovt vapenbrott samt synnerligen grovt vapenbrott. Åklagaren åtalar även för narkotikabrott av normalgraden och grov penningtvätt.

– Utöver de åtta som jag nu väcker åtal mot omfattar utredningen flera misstänkta personer som på olika sätt är involverade i narkotikahanteringen. Där är förundersökningen i sitt slutskede men den pågår fortfarande, säger vice chefsåklagare Jenny Karlsson vid Åklagarkammaren i Skövde.

Fem personer, hemmahörande i Skövde och Töreboda kommuner, häktades sommaren 2022 efter att polisen gjort tillslag. Tillslaget gjordes dels mot en personbil i Skövde där två helautomatiska kulsprutepistoler med tillhörande ammunition fanns, dels mot en narkotikagömma i Moholm, Töreboda, där narkotika i större mängder förvarades.

– Under utredningens gång har ytterligare en lagringsplats för narkotika hittats i Skara, samt bevis som visar på hantering av fler vapen, i detta fall gaspistoler som konverterats till skarpa vapen, säger Jenny Karlsson.

Det har dessutom kommit fram bevisning som visar att mycket stora mängder narkotika hämtats, transporterats och överlåtits till andra delar av Sverige och det aktuella åtalet har också kopplingar till andra mål i Sverige där flera personer tidigare har dömts för grova narkotikabrott.

I åtalet framställs flera ekonomiska yrkanden, bl.a. förverkande av andelar i bostadsrättsföreningar, större summor kontanter och bankkontotillgodohavanden.

Rättegången startar i Skaraborgs tingsrätts den 14 mars, med beräknat avslut den 14 april, totalt cirka 14 förhandlingsdagar.

Målnummer i Skaraborgs tingsrätt: B 2767-22.

Kontakt

Polisens spaningsledare och åklagaren är tillgängliga för media i dag kl. 11–12.

Vice chefsåklagare Jenny Karlsson, 010-562 72 09

Spaningsledare, Utredningssektionen, Peter Sundblad, 070-393 75 75

 


Åklagarmyndighetens presstjänst, 010-562 50 20