Vad gör riksåklagaren i Högsta domstolen? Välkommen på medieseminarium!

Publicerad: 2023-03-28 07:32:21

Välkommen på ett kunskapsseminarium för journalister där du får veta mer om riksåklagarens processer i Högsta domstolen och de särskilda överväganden som hanteringen av brottmål i högsta juridiska instans innebär.

Ett åtal om mord genom skjutning vid en busshållplats i Märsta ledde till fällande dom i tingsrätten och friande dom i hovrätten på samma underlag. Hur kunde det bli så? RÅ överklagade till HD för att få vägledning om vilka riktlinjer som ska gälla vid bevisvärdering i mål med s.k. indiciebevisning. HD har nu dömt mannen till livstids fängelse och kommit med vägledning.

Vi kommer även att berätta om hur RÅ resonerat i flera andra mål, bl.a. om en domare som av de dömda ansågs jävig eftersom han gillat ett inlägg på sociala medier. Och, om kronvittnen – vad går vi egentligen med på för att få fler att prata?

Medieseminariet ges i syfte att med brett anslag allmänt beskriva riksåklagarens arbete.

Riksåklagare Petra Lundh medverkar inte i seminariet. 

Medverkande

Eva Bloch och My Hedström, byråchefer vid Åklagarmyndighetens huvudkontor med ansvar för riksåklagarens processer i Högsta domstolen.

Tid

Torsdag den 30 mars kl. 9-10.15.

Plats

Åklagarmyndigheten, Östermalmsgatan 87 C, 3 tr.

Anmälan

Föranmälan krävs till [email protected]. Senast den 29 mars kl. 12 vill vi ha din anmälan. Begränsat antal platser. Medtag pressleg eller liknande. 

Vill du intervjua byråcheferna efteråt, meddela oss i förväg.

Seminariet ges på plats, det finns inte möjlighet att delta digitalt. 

Vi bjuder på kaffe och smörgås. 

 


Åklagarmyndighetens presstjänst, 010-562 50 20