Åtta åtalas för bl.a. mordförsök och sprängdåd i Stockholm

Publicerad: 2023-11-29 09:44:27

Åklagare har i dag väckt åtal i Solna tingsrätt mot åtta män för medverkan på olika sätt till mordförsök och en sprängning i Hässelby den 16 mars i år, samt för ett försök till en sprängning i Årsta den 9 mars i år. Åklagarna är tillgängliga för media.

De åtalade var vid tiden för gärningarna mellan 17 och 29 år gamla. Utöver ovanstående brottsrubriceringar omfattar dagens åtal även grovt brott mot lagen om brandfarliga och explosiva varor efter beslag i Upplands Väsby i mars, samt grovt brott mot lagen om brandfarliga och explosiva varor och grovt vapenbrott efter beslag i en lägenhet i Bålsta i april i år.

– I Hässelby har sprängningen riktats mot ett hus där en person som är anhörig till en aktör i Foxtrotnätverket bodde. Totalt fem personer, varav tre små barn, var i huset när explosionen skedde. Det fanns en stor fara för deras liv. Sprängningen har dessutom drabbat många boende i området eftersom sprängladdningen var mycket kraftig, säger senior åklagare Alexandra Bittner.

De personer som nu åtalas är:

Man, 18 år (17 år vid tiden för gärningarna): Åtalas för försök till mord och grov allmänfarlig ödeläggelse (16 mars i Hässelby) och försök till grov allmänfarlig ödeläggelse och grovt brott mot lagen om brandfarliga och explosiva varor (9 mars i Årsta) 

Man, 23 år: Åtalas för försök till mord och grov allmänfarlig ödeläggelse (16 mars i Hässelby) och försök till grov allmänfarlig ödeläggelse (9 mars i Årsta) 

Man, 22 år: Åtalas för försök till mord och grov allmänfarlig ödeläggelse (16 mars i Hässelby)

Man, 19 år: Åtalas för medhjälp till grov allmänfarlig ödeläggelse och grovt brott mot lagen om brandfarliga och explosiva varor (16 mars i Hässelby) och grovt brott mot lagen om brandfarliga och explosiva varor (under mars i Upplands Väsby)

Man, 18 år (17 år vid tiden för gärningen): Åtalas för försök till grov allmänfarlig ödeläggelse (den 9 mars i Årsta)

Man, 19 år: Åtalas för medhjälp till försök till grov allmänfarlig ödeläggelse och grovt brott mot lagen om brandfarliga och explosiva varor (9 mars i bland annat Årsta), grovt brott mot lagen om brandfarliga och explosiva varor (under februari och mars i Bålsta), grovt brott mot lagen om brandfarliga och explosiva varor och grovt vapenbrott (5 april i Bålsta)

Man, 29 år: Åtalas för medhjälp till försök till grov allmänfarlig ödeläggelse och grovt brott mot lagen om brandfarliga och explosiva varor (9 mars i bland annat Årsta)

Man, 24 år: Åtalas för medhjälp till försök till grov allmänfarlig ödeläggelse och grovt brott mot lagen om brandfarliga och explosiva varor (9 mars i bland annat Årsta)

Huvudförhandling inleds den 12 december och beräknas pågå i 16 dagar. 

Målnummer i Solna tingsrätt: B 2519-23

Kontakt

Seniora åklagare Alexandra Bittner och Marina Ivic är tillgängliga för media i dag kl. 13–14 på 010-562 57 19 respektive 010-562 56 19.

__________________________________________

Åklagarmyndighetens presstjänst, 010-562 50 20