Platser kvar: Medieseminarium i Malmö om två uppmärksammade fall

Publicerad: 2023-11-28 15:29:17

Vilka beslut fattar en åklagare under en förundersökning? Varför kan inte åklagaren alltid bekräfta eller dementera en specifik uppgift? Och vilken bevisning kan vara avgörande? Välkommen på medieseminarium där två åklagare berättar hur de arbetar.

En 18-årig kvinna mördades i en husbil i Höör 2021. Gärningspersonen var en bekant till kvinnan och han grävde ner kroppen i sin trädgård. Mannen dömdes till 18 års fängelse. Åklagaren berättar på seminariet om hur den tekniska bevisningen ledde till att platsen för mordet kunde identifieras och varför han inte gick med på att gärningsmannen skulle få strafflindring.

En kvinna påträffades kraftigt nedkyld på en åker en decembermorgon i Malmö. Två män anhölls varav den ena senare åtalades och dömdes för att ha släpat kvinnan efter en traktor och lämnat henne i leran. Inledningsvis kunde inte åklagaren lämna uppgifter till media som efterfrågades. Varför inte? Hur bedrevs utredningen i olika skeenden och vad var det som slutligen avgjorde målet? 

Onsdag den 6 december kl. 14.30 är du som är journalist välkommen på medieseminarium där åklagarna berättar och du får möjlighet att ställa frågor. 

Vi bjuder på fika. 

Tid 

Onsdag 6 december kl. 14.30-16.00.

Plats

Elite Plaza Hotel, Gustav Adolfs torg 49, Malmö.

Medverkande

Pia Björnsson, senior åklagare vid Malmö åklagarkammare.

Mathias Larsson, senior åklagare vid Södra Skånes åklagarkammare.

Anmälan

Anmäl dig senast den 29 november till [email protected]. Medtag presslegitimation eller liknande handling. Antalet platser är begränsat och Åklagarmyndigheten förbehåller sig rätten att fördela tillgängliga plaster mellan dem som har anmält sig.

Seminariet ges på plats, ingen digital utsändning. 

__________________________________________

Åklagarmyndighetens presstjänst, 010-562 50 20