56-åring åtalas för mordförsök på tre poliser i Alingsås

Publicerad: 2023-10-26 11:09:59

I april i år avlossade en 56-årig man vid flera tillfällen skott från ett automatvapen, bland annat mot en polispatrull. I dag åtalas mannen för mordförsök på tre poliser.

Den 18 april kom larm om att en man setts norr om Alingsås med ett automatvapen. Kort därefter hördes flera skott. När en polispatrull anlände sköt mannen mot poliserna innan han försvann in i ett skogsområde. Mannen lokaliserades efter ett tag till ett bostadshus där han kunde gripas. Vid gripandet sköts mannen i benet och fördes till sjukhus.

56-åringen åtalas nu för mordförsök på de tre poliserna.

– Vi ser väldigt allvarligt på när poliser i sin yrkesutövning utsätts för beskjutning och hindras från att utöva sitt arbete. Kollegerna har fått så gott krisstöd vi kan förmå att ge efter händelsen, säger Klas Johansson, chef för polisregion Väst.

Åtal för flera olika brott 

Förutom försök till mord omfattar åtalet synnerligen grovt vapenbrott för hanteringen av vapnet samt mordbrand för att en viss typ av lättantändlig ammunition avlossades i terrängen.

– Bevisningen består huvudsakligen av myndighetspersoners och allmänhetens iakttagelser, tillsammans med en rad tekniska undersökningar och analyser, säger Anders Lennartsson, senior åklagare och förundersökningsledare.

Under hela händelseförloppet avlossade mannen ett 40-tal skott.

– Gärningsmannens agerande var mycket farligt där marginalerna till dödlig utgång och andra skador var små. I detta fall var det enbart tur som gjorde att utgången inte blev tragisk i skadehänseende, säger Malin Knoop, assistentåklagare och biträdande förundersökningsledare. 

Huvudförhandlingen inleds vid Alingsås tingsrätt den 8 november.

Tingsrättens målnummer: B 742-23.

Åklagarmyndighetens ärendenummer: AM-55528-23.

Kontakt

Klas Johansson, chef för polisregion Väst. För bokning av intervjutid kontakta Lars Grimbeck 010-565 27 81. 
Johan Lundberg, lokalpolisområdeschef Alingsås, 010-565 81 91.
Andreas Lennartsson, senior åklagare och förundersökningsledare, 010-562 74 96.
Samtliga är tillgängliga kl. 13–14 i dag den 26 oktober.

__________________________________________

Åklagarmyndighetens presstjänst, 010-562 50 20