Explosion i Norrköping bedöms inte vara avsiktlig

Publicerad: 2023-09-06 11:18:19

Ingen person är längre misstänkt för inblandning i explosionen i Norrköping i söndags. Den bedöms nu bero på olyckliga omständigheter.

I söndags morse den 3 september inträffade en explosion med en efterföljande brand i ett bostadshus i Norrköping. Tre personer anhölls som delaktiga i händelsen. Efter kriminalteknisk undersökning bedömer nu åklagaren att ingenting tyder på att någon person avsiktligt orsakat explosionen. Ingen person är längre misstänkt för inblandning i explosionen, däremot är två personer begärda häktade misstänkta för grovt narkotikabrott.

Polisen har förhört boende i huset och genomfört en omfattande kriminalteknisk undersökning med stöd av specialistkompetens vid polisens bombskyddsgrupp.

– Jag har tagit del av kriminalteknikernas preliminära bedömning och drar slutsatsen att det inte finns några fynd eller iakttagelser som visar att någon person avsiktligt orsakat explosionen. Ingenting tyder på att någon person hanterat sprängmedel, vapen eller ammunition och inte heller någon form av brandfarliga eller explosiva föremål i hyreshuset.  Vi tror inte heller att någon har hanterat eld eller sprängämnen på ett ovarsamt sätt, säger chefsåklagare Torsten Angervåg som leder förundersökningen.

Enligt honom tyder allt på att explosionen och branden kan ha en naturlig förklaring och bero på en rad olyckliga omständigheter.

– Det kommer dock att ta lång tid innan den kriminaltekniska och brandtekniska utredningen är slutförd. Innan dess så kan vi inte med säkerhet säga vad som utlöste och orsakade denna mycket allvarliga händelse, säger Torsten Angervåg.

Nya brottsmisstankar

Den man och kvinna i 20-årsåldern som disponerade lägenheten som kriminalteknikerna bedömer att den initiala explosionen ägde rum i är inte längre misstänkta för något brott som rör explosionen eller branden. Ytterligare en man som varit anhållen misstänkt för förberedelse till allmänfarlig ödeläggelse är frigiven och inte misstänkt för att medverkat till explosionen.

Undersökningen visar att det förekommit hantering av narkotika i lägenheten. Mannen som disponerade lägenheten är därför anhållen för grovt narkotikabrott och är begärd häktad för detta brott.

Det är tingsrätten som beslutar om när häktningsförhandlingen ska äga rum. Än finns ingen tid utsatt, men förhandlingen måste vara genomförd senast i morgon förmiddag, torsdag den 6 september.

Målnummer i Norrköpings tingsrätt: B 2986-23.

Kontakt

Efter häktningsförhandlingen är chefsåklagare Torsten Angervåg tillgänglig för media. När tid för förhandlingen är utsatt uppdateras detta pressmeddelande med tid och kontaktuppgift. Innan dess är inte åklagaren tillgänglig för kommentarer.

__________________________________________

Åklagarmyndighetens presstjänst, 010-562 50 20