Pressinbjudan: Åtal i ärende om grov organiserad brottslighet i Kalmar

Publicerad: 2024-04-02 10:05:00

Torsdag den 4 april avser åklagaren att väcka åtal mot fyra män för bland annat anstiftan av försök till mord, försök till mord, medhjälp till försök till mord, grovt narkotikabrott och flera grova vapenbrott. Brottsligheten har ägt rum i Kalmar och Sundsvall.

Männen är mellan 20 och 26 år, huvudmannen har enligt utredningen styrt verksamheten från Spanien, de övriga har varit i Sverige och agerat på huvudmannens uppdrag. Nio personer till som redan är dömda i andra mål är kopplade till ärendet.

– Från början såg det ut som en konflikt i Kalmar, där vi var angelägna om att få stopp på skjutningarna och det allvarliga våldet. Efterhand såg vi ett samband med andra ärenden och platser både i Sverige och internationellt, som gjorde att vi kunde skapa en helhetsbild. Ett gediget samarbete mellan polis och åklagare både i Sverige och internationellt har gjort att vi nu går mot åtal, säger senior åklagare Johan Henningsson.

Målnummer i Kalmar tingsrätt: B 982-24 (Målnumret där de misstänkta är häktade: B 3304-22).

21 dagars förhandling planeras.

Tid och plats

Pressträffen äger rum den 4 april kl. 10 i lokal Tjärhovet, polishuset, Galgatan 4 Kalmar. Om du vill vara med via telefon kan du kontakta polisens presstalesperson, se kontaktuppgifter nedan.

Insläpp från kl. 9.45.

Medverkande

Johan Henningsson, senior åklagare

Karl Ljungkvist, tf. lokalpolisområdeschef

Anmälan krävs

Anmäl dig senast 3 april kl. 16 till [email protected]. Inget insläpp utan föranmälan. Ta med legitimation. Antalet platser är begränsat och Polismyndigheten förbehåller sig rätten att fördela tillgängliga platser mellan dem som har anmält sig.

Kontakt

För praktiska frågor om pressträffen, kontakta polisens presstalesperson Robert Loeffel, 010-562 21 44.

__________________________________________

Åklagarmyndighetens presstjänst, 010-562 50 20