Åtal för grovt koppleri i Kristianstad

Publicerad: 2024-01-18 10:59:55

Åklagaren har i dag väckt åtal i ett omfattande koppleriärende på en massagesalong i centrala Kristianstad. Åklagaren är tillgänglig för media på telefon i eftermiddag.

Totalt ingår sex personer i åtalet. Den kvinnliga ägaren i 55-årsåldern åtalas för grovt koppleri och en man i 65-årsåldern som är knuten till kvinnan åtalas för grovt penningtvättsbrott. Dessutom åtalas fyra personer för köp av sexuell tjänst.

De båda huvudmisstänkta är häktade.

Enligt åklagaren har den brottsliga verksamheten pågått från januari 2020 till mars 2023 då ett tillslag på massagesalongen gjordes. Salongen har erbjudit massagetjänster till sina kunder och vid sidan av den legala verksamheten har kunderna dessutom kunnat köpa sex.

– Jag menar att ägaren har styrt den dagliga verksamheten och uppmanat kvinnorna att sälja sex. Hon har administrerat kunderna och tagit del av pengarna från sexköpen. Brotten omfattar även försök till grovt koppleri eftersom hon har försökt övertala fler kvinnor att sälja sex, säger kammaråklagare Emelie Månsson som varit förundersökningsledare.

Det är nio kvinnor som är målsägare, men ytterligare sju kvinnor har hörts. Förundersökningen visar att kvinnan har tjänat cirka 1,3 miljoner kronor på den illegala delen av verksamheten.

– Brotten är grova eftersom de har bedrivits under flera år och kvinnan har tjänat mycket pengar på verksamheten. Jag menar också att det har skett med ett människohandelsliknande syfte eftersom kvinnorna har kommit från andra länder till Sverige på turistvisum. Ägaren har då utnyttjat kvinnorna att sälja sex i hennes verksamhet, säger Emelie Månsson.

Åklagare och polis har inte kunnat få fram tillräcklig bevisning för att kunna åtala för brottet människohandel.

Målnummer i Kristianstad tingsrätt: B 790-23.

Kontakt

Kammaråklagare Emelie Månsson är tillgänglig på telefon i eftermiddag kl. 13-14, 010-562 63 83.

__________________________________________

Åklagarmyndighetens presstjänst, 010-562 50 20