Åtal väckt för mord i Tullinge och Västberga 2023

Publicerad: 2024-06-03 09:28:14

Åklagaren har i dag väckt åtal i det ärende där en man sköts till döds i Västberga, Stockholms kommun, och två kvinnor sköts till döds i Tullinge, Botkyrka kommun, i oktober 2023. En 17-årig pojke åtalas för mord i samtliga tre fall. En 15-årig pojke åtalas för anstiftan till de tre morden. En 16-årig flicka och en 22-årig man åtalas för medhjälp till mord och försök till mord. Åklagaren är tillgänglig för media.

Den 17-årige pojken, som var 16 år gammal vid händelsen, åtalas för mord på en 40-årig man i Västberga den 12 oktober och försök till mord mot tre andra personer som befann sig i huset vid tillfället. En kvinna i familjen blev allvarligt skadad. Hon höll även sitt barn i famnen, och barnet fick en sårskada vid skjutningen.

Han åtalas också för mord i två fall i Tullinge den 13 oktober där en 20-årig kvinna och en kvinna i 60-årsåldern dog. Han åtalas även för mordförsök mot en kvinna och tre barn som också befann sig i huset vid tillfället. Kvinnan och barnen blev inte fysiskt skadade.

En 15-årig pojke åtalas för anstiftan av de tre morden och anstiftan av försök till mord i sju fall.

En 16-årig flicka, som var 15 år vid gärningarna, åtalas för medhjälp till mord och försök till mord i samtliga fall.

En 22-årig man, som var 21 år gammal vid gärningarna, åtalas för medhjälp till mord och försök till mord i samtliga fall.

– Skytten greps i en taxi på väg från brottsplatsen i Tullinge. Med sig i bilen hade han mordvapnet. Den 15-årige pojken är den som har anlitat skytten och även anskaffat vapnet som har använts vid skjutningarna. 15-åringen har också tillhandahållit en så kallad tryckarlägenhet, ett gömställe under den tid som skytten skulle utföra de här uppdragen, säger senior åklagare Helena Nordstrand som är förundersökningsledare.

Flickan har enligt åtalet medverkat till gärningarna genom att hämta och transportera mordvapnet till lägenheten. Hon har också befunnit sig i lägenheten tillsammans med anstiftaren och tagit emot skytten.

– 22-åringen åtalas också för medhjälp till de här gärningarna. Han har utfört betalning för taxiresor till och från brottsplatserna och även godkänt betalningarna med sitt Bank-ID. De två pojkarna och flickan åtalas också för grovt vapenbrott. Det finns filmer från mobiltömningar som visar när de tre hanterar vapnet. De här gärningarna har anknytning till ett kriminellt nätverk, säger Helena Nordstrand.

En pojke som var 16 år när brottet begicks åtalas för mordbrand och en pojke som var 17 år gammal vid tillfället åtalas för försök till mordbrand på en adress i Sollentuna i september och oktober 2023. Den 15-åriga pojken och den 16-åriga flickan åtalas för medhjälp till mordbrand och medhjälp till försök till mordbrand.

Målnummer i Södertörns tingsrätt: B 15631-23.

Huvudförhandling startar den 10 juni, och är planerad att pågå under 12 förhandlingsdagar.

Kontakt

Senior åklagare Helena Nordstrand är tillgänglig för media på telefon i dag den 3 juni kl 11–12, 010-562 59 94. Assistentåklagare Tova Thuresson är tillgänglig för frågor om åtalspunkterna mordbrand och försök till mordbrand på telefon under samma tid, 010-562 73 44.

__________________________________________

Åklagarmyndighetens presstjänst, 010-562 50 20