Åtal väckt för inblandning i tre sprängdåd i Göteborg

Publicerad: 2024-05-30 10:25:08

Åklagaren har i dag väckt åtal mot tre personer för bland annat inblandning i tre sprängningar som inträffade på olika platser i Göteborg i augusti 2023. Åklagaren är tillgänglig för media.

Två män och en kvinna, samtliga i 20-årsåldern, åtalas för allmänfarlig ödeläggelse, medhjälp till allmänfarlig ödeläggelse och grovt brott mot lagen om brandfarliga och explosiva varor.

Det första sprängdådet ägde rum på en adress i Kålltorp den 23 augusti. Den 31 augusti detonerade en sprängladdning på en adress i Olskroken och bara minuter senare inträffade ytterligare ett sprängdåd i Kortedala.

– Man har uppenbart struntat i om någon person skulle komma till allvarlig skada i samband med de aktuella sprängningarna. Utredningen tog fart när det visade sig att kvinnans telefon befunnit sig i direkt geografisk närhet till alla tre platserna vid tiden för sprängningarna och hon greps på bar gärning efter att ha transporterat sprängmedel från Stockholm till Göteborg. Vad gäller männens inblandning består bevisningen främst av så kallad indiciebevisning, det vill säga en rad pusselbitar som tillsammans visar deras medverkan i gärningarna, säger statsåklagare Helena Treiberg Claeson som är förundersökningsledare.

Samtliga tre åtalas också för flera brott som ska ha begåtts under hösten 2023, däribland olaga hot och grov falsk angivelse efter misstanke om att ha skickat flera hotbrev och angett falska uppgifter i larmsamtal samtidigt som man placerat rörbomber på en persons adress. Ytterligare en person misstänks tillsammans med de tre för förberedelse till främjande av flykt, grovt brott.

– Det är ovanligt att man får inblick i en planering att både frita en vän eller anhörig som dömts till ett långt fängelsestraff för allvarlig brottslighet och att försöka få en oskyldig person misstänkt för allvarlig brottslighet, säger Helena Treiberg Claeson.

Huvudförhandlingen startar den 12 juni i Göteborgs tingsrätt och är planerad att pågå under åtta förhandlingsdagar.

Målnummer: B 17721-23.

Kontakt

Statsåklagare Helena Treiberg Claeson är tillgänglig för media i dag den 30 maj kl 13–14, 010-562 70 69.

__________________________________________

Åklagarmyndighetens presstjänst, 010-562 50 20