Platser kvar: Så beslagtar åklagare kriminellas klockor och pengar

Publicerad: 2024-05-13 09:37:31

Välkommen till ett medieseminarium där statsåklagare Sara Nilsson och åklagarrevisor Helena Karlsson utifrån två ärenden berättar om hur brottsvinster återtas.

Ett av Åklagarmyndighetens viktigaste uppdrag är att begränsa vinsterna av brott. Det görs främst genom att åklagaren yrkar att tillgångar som kommer från brottslig verksamhet tas om hand av staten. Men hur går det till i praktiken och vad innebär den kommande nya lagstiftningen på området?  

När ett av Stockholms kriminella gäng utreddes för grov brottslighet ledde en bil utredarna på spåren så att en släkting som gjort stora penningtransaktioner till slut kunde lagföras.

Det andra ärendet visar på svårigheten att kunna frysa egendom i andra länder vid tillslag. Med en ny förverkandelagstiftning kan arbetet bli mer effektivt.  

Tid
Onsdag 15 maj kl. 9.00-10.15.

Plats
Åklagarmyndigheten, Östermalmsgatan 87C, 3tr, Stockholm.

Medverkande
Statsåklagare Sara Nilsson och åklagarrevisor Helena Karlsson på Riksenheten mot internationell och organiserad brottslighet.

Anmälan
Anmäl dig senast den 13 maj kl. 15 till [email protected]. Medtag presslegitimation eller liknande handling. Antalet platser är begränsat och Åklagarmyndigheten förbehåller sig rätten att fördela tillgängliga platser mellan dem som har anmält sig.

Seminariet ges på plats, ingen digital utsändning.

Vi bjuder på fika.

__________________________________________

Åklagarmyndighetens presstjänst, 010-562 50 20