Pressinbjudan: Åtal i ärende om våldsamt upplopp och försök till rån i samband med fotbollsmatch

Publicerad: 2024-05-31 16:49:51

På måndag den 3 juni avser åklagaren att väcka åtal för våldsamt upplopp, anstiftan till våldsamt upplopp och försök till rån i samband med en fotbollsmatch i Stockholm förra året. Polis och åklagare bjuder in till en gemensam pressträff för att berätta om åtalet.

Den 16 september 2023 drabbade drygt 50-talet supportrar från fotbollslagen Malmö FF och Djurgården IF samman vid Fridhemsplans tunnelbanestation i Stockholm. Under tumultet kastades stolar och andra föremål. En person blev sparkad och slagen och fem supportar försökte ta hans väska. 
 
– Utredningen av händelsen har lett fram till att jag kommer att åtala tolv personer för våldsamt upplopp och en person för anstiftan till våldsamt upplopp. Fem personer åtalas också för försök till rån när de försökte ta ifrån en man hans väska, säger kammaråklagare Henrik Nordquist.

Bevisningen utgörs främst av videomaterial från övervakningskameror och chattmeddelanden som supportrarna skickat till varandra. 

Målnummer i Malmö tingsrätt: B 1595-24. 

Tid och plats

Pressträffen äger rum den 3 juni kl. 11 i loungen på Rättscentrum, Porslinsgatan 4B, Malmö. Insläpp från kl. 10.45.

Medverkande

Henrik Nordquist, kammaråklagare, Åklagarmyndigheten 
Mats Karlsson, chef för regionala utredningsenheten, Polismyndigheten 

Anmälan krävs

Anmäl dig senast 3 juni kl. 9 till [email protected]. Inget insläpp utan föranmälan. Ta med legitimation. Antalet platser är begränsat och Polismyndigheten förbehåller sig rätten att fördela tillgängliga platser mellan dem som har anmält sig. 

Åklagarmyndighetens presstjänst har ingen möjlighet att svara på frågor om pressträffen under helgen. Presstjänsten har heller inte tillgång till några handlingar i ärendet.

__________________________________________

Åklagarmyndighetens presstjänst, 010-562 50 20