Två personer åtalade för människohandel i Åsele, Västerbotten

Publicerad: 2024-05-03 10:57:37

Åklagaren har i dag åtalat en man och en kvinna för nio fall av människohandel. Paret är företrädare och ägare av ett svenskt bäruppköparföretag. Åklagaren är tillgänglig för media i eftermiddag.

Enligt åtalet har paret rekryterat bärplockare från Thailand som istället för arbete med goda arbetsvillkor kommit i beroendeställning till paret och blivit skuldsatta från början.  

Dagens åtal har möjliggjorts genom en myndighetssamverkan där Åklagarmyndigheten deltar tillsammans med åtta andra myndigheter för att motverka arbetslivskriminalitet. 

– En bra samverkan mellan flera myndigheter har lett fram till att vi nu kan väcka åtal i det här ärendet. Jag menar att mannen och kvinnan har utlovat bärplockarna arbete med lön och arbetsvillkor i enlighet med svenskt kollektivavtal. I själva verket har bärplockarna blivit fråntagna sina pass vid ankomst till Sverige, blivit skuldsatta med över 20 000 kronor var för resan hit och varit beroende av paret i förhållande till mat och bostad, säger senior åklagare Petra Götell som leder förundersökningen. 

Totalt var det runt 150 bärplockare som kom till Sverige, varav nio stannade kvar och berättade för polisen vad de varit med om. 

Brottsperioden är 1 mars till 27 september 2023. När bärplockarna slog larm om förhållandena greps och häktades paret. 

– De har vilselett bärplockarna, som befunnit sig i en svår situation. Jag anser att det är fråga om människohandel, alternativt människoexploatering, grovt brott. Gärningen har avsett en verksamhet som bedrivits i stor omfattning och medfört betydande vinning, säger Petra Götell.  

Målnummer i Lycksele tingsrätt: B 583-23.

Huvudförhandlingen startar den 15 maj och pågår fram till midsommar. 18 dagar är inbokade.

Läs mer om myndighetssamverkan mot arbetslivskriminalitet

Kontakt

Senior åklagare Petra Götell är tillgänglig för media i dag kl. 13-15, 010-562 56 26. 

__________________________________________

Åklagarmyndighetens presstjänst, 010-562 50 20