Åtal för grovt dataintrång och grovt tjänstefel i Malmö

Publicerad: 2024-03-21 13:00:00

En åklagare vid Särskilda åklagarkammaren har åtalat en polisanställd operatör för grovt dataintrång och grovt tjänstefel. Enligt åtalet har mannen olovligen berett sig tillgång till uppgift som är avsedd för databehandling. Det misstänkta brottet ägde rum den 30 mars förra året.

Mannen arbetade som operatör i kontorsmiljö i en teknikspaningsgrupp  där han fick information från spaningstekniska hjälpmedel för att bland annat utföra teknisk spaning med övervakningskameror i polisens kameraplattform. Arbetsuppgiften var att bistå yttre spaningspersonal.

Enligt åtalet har mannen under sitt arbetspass chattat om att stämma träff på Stortorget i Malmö med en oidentifierad person, som utgav sig för att vara en minderårig pojke. Konversationen gick ut på att de skulle ha sex. I själva verket var personen som han chattade med en vuxen person som utom rättsväsendet arbetar för att motverka sexualbrott mot barn.

Utredningen visar att operatören under arbetspasset olovligen zoomade in övervakningskamerorna vid Stortorget i Malmö, där han hade bestämt möte. Med hjälp av polisens datasystem för ledning har han sökt fram uppgifter om torget utan att det varit nödvändigt för arbetet som operatör.

– Det här är det första åtalet om dataintrång jag känner till där en polisanställd olovligen använt polisens kameraplattform. Jag menar att dataintrånget är grovt eftersom allmänhetens tilltro till polisens hantering av övervakningskameror kan skadas. Dessutom har tillvägagångssättet varit förslaget och svårupptäckt. I bedömningen av att brottet är grovt har jag även beaktat det mål som  gärningen riktade sig mot, säger chefsåklagare Nicklas Englund vid Särskilda åklagarkammaren.  

Målnummer i Malmö tingsrätt B 14834-23.

Huvudförhandlingen beräknas ta två dagar.

Kontakt

Chefsåklagare Nicklas Englund är tillgänglig i eftermiddag kl. 15.30-16.30 för media, 010-562 53 42.

__________________________________________

Åklagarmyndighetens presstjänst, 010-562 50 20