Åtal väckt för mord på kvinna i Örebro

Publicerad: 2024-03-27 08:19:19

En 21-årig man åtalas i dag för mord på en kvinna i 20-årsåldern i Örebro den 29 april förra året. Åklagaren är tillgänglig för media i dag.

Den unga kvinnan hittades död i sin lägenhet. Vid tidpunkten för mordet hade mannen och kvinnan en relation. Kvinnan var gravid i sjunde månaden med parets gemensamma barn.

– Jag menar att mordet har skett i en hederskontext eftersom mannen ville bevara eller återupprätta sin och sin familjs heder genom att döda kvinnan som bar hans barn, säger statsåklagare Elisabeth Anderson, som är förundersökningsledare.

Utredningen har inhämtat ett utlåtande från en universitetslektor, som bland annat skriver att en son som väljer fel kvinna i en hederskultur drar vanheder över familjen, men sonen bestraffas inte med livet. Det vanligaste är att utöva påtryckningar mot honom för att tvinga honom att bryta relationen med kvinnan som anses vara olämplig som mor och maka. En man utan heder betraktas och betraktar sig själv som ”levande död”. För att återupprätta sin heder behöver han ofta ta livet av den närstående kvinna som anses ha dragit skam över honom. Mannens rätt till respekt har sålunda företräde och är viktigare än kvinnans rätt till livet.

Utöver utlåtandet finns annan bevisning i målet, såsom omfattande undersökningar av spår från brottsplatsen och analyser av hur telefoner hanterats kring brottstiden.

– Nationellt forensiskt centrum, NFC, och it-forensikerna i ärendet har varit en viktig del i att åtal har kunnat väckas, säger statsåklagare Elisabeth Anderson.

Mannen är häktad sedan den 2 maj 2023.

Huvudförhandlingen börjar den 10 april och pågår i 15 dagar, sista planerade dagen är den 23 maj.

Målnummer i Örebro tingsrätt: B 2686-23. 

Kontakt

Statsåklagare Elisabeth Anderson är tillgänglig för media i dag kl. 11-12 och 13-14, 010-562 65 08.

__________________________________________

Åklagarmyndighetens presstjänst, 010-562 50 20