Åtal väckt för våldsamt upplopp vid fotbollsmatch i Stockholm

Publicerad: 2024-03-13 13:37:47

Åklagaren har i dag väckt åtal mot 16 personer för inblandning i ett våldsamt upplopp i samband med en allsvensk derbymatch i Stockholm i maj 2023. Åklagaren är tillgänglig för media.

Elva personer åtalas för delaktighet i våldsamt upplopp, och fem personer åtalas för anstiftan till våldsamt upplopp. Samtliga personer meddelas tillträdesförbud till fotbollsmatcher under 18-24 månader.

Det var den 28 maj förra året som matchen mellan Djurgården och AIK på Tele2 Arena fick avbrytas tillfälligt, då bland annat pyroteknik och avbrutna stolar kastades från läktarna och maskerade personer tog sig förbi avspärrningar, in på planen och till angränsande läktarsektioner.

Enligt åklagaren har utredningen kunnat visa att det våldsamma upploppet varit planerat i förväg och att händelseutvecklingen på läktarna varit koordinerad.

– Polisen har gått igenom ett omfattande filmmaterial och hört ett stort antal personer. Dels för att identifiera så många gärningspersoner som möjligt då en stor del av personerna som deltagit varit maskerade, dels för att dokumentera skador på poliser, ordningsvakter och egendom inne på arenan, säger kammaråklagare Simon Pittuco.

Med stöd av fynd som gjorts i chattar och genom observationer av agerandet på läktarna har åtal även kunnat väckas för anstiftan av det våldsamma upploppet.

– Det är viktigt att de individer som begår ordningsstörande brott på läktarna lagförs och att de stängs av från att gå på fotboll, säger kammaråklagare Simon Pittuco.

Huvudförhandlingen är planerad att starta i Södertörns tingsrätt den 22 april, och pågå i 5-6 dagar.

Målnummer: B 9961-23.

Kontakt

Kammaråklagare Simon Pittuco är tillgänglig för media på telefon i dag kl 14–14.45, 010-562 52 04. Nästa tillfälle då åklagaren är tillgänglig för media är när dom har meddelats.

__________________________________________

Åklagarmyndighetens presstjänst, 010-562 50 20