Åklagarmyndigheten

Hoppa till innehållet

Analys av mord i nära relation

Åklagarmyndigheten har deltagit i den nationella polisoperationen Beta, som ska stärka Polismyndighetens förmåga att förebygga mäns våld mot kvinnor. Nu har en rapport släppts som visar på brister och framgångsfaktorer i utredningsarbetet.

Operation Beta fokuserar på att kartlägga högriskaktörer inom brottsområdet våld i nära relation och serievåldtäktsaktörer.  I detta arbete har polisen analyserat 17 mord i nära relation för att stärka det förebyggande arbetet mot mäns grova och dödliga våld mot kvinnor. 

Åklagarmyndigheten har, bland annat genom vice överåklagare Eva Johnsson på Utvecklingscentrum, deltagit i arbetet och lämnat synpunkter på den rapport som nu släppts.

– De iakttagelser som gjorts bekräftar de studier vi gjort tidigare, nämligen vikten av att använda tvångsmedel och att vidta initiala utredningsåtgärder så att man säkrar den bästa bevisningen. Sedan har vi även lyft frågan tidigare om attityd kring brotten, säger Eva Johnsson. 

– Syftet har varit att dra lärdomar av tidigare brister för att öka kunskapen och utveckla våra arbetssätt. Vi är fast beslutna att göra allt vi kan för att stoppa det grova och dödliga våldet mot kvinnor. Det kräver förändring, både inom polisen och i hela samhället, säger Jale Poljarevius, chef för operation Beta. 

Brister kända sedan tidigare

Flera observationer som tidigare framkommit i Åklagarmyndighetens tillsynsprojekt återfinns även i Socialstyrelsens dödsfallsutredningar. Det handlar exempelvis om bristande informationsdelning mellan myndigheter, otillräcklig bevissäkring och att tvångsmedel inte använts i tillräckligt hög grad.  

– Åklagarmyndigheten har också noterat att de rekommenderade arbetssätten inte alltid följs och det är något som vi har jobbat med bland annat genom att under 2024 implementera SUB-metoden* som arbetssätt, säger Eva. 

– Använder vi oss av SUB-metoden får vi en effektivare handläggning av brott i nära relation och kommer snabbare till beslut. Vi har kunnat se en ökning av antalet lagförda personer under 2024. Rapporten bekräftar vikten av att vi på Åklagarmyndigheten fortsätter att arbeta med en vedertagen metod som SUB-metoden. På sikt får vi se vilket genomslag det får, fortsätter Eva. 

Utveckling pågår 

– En viktig lärdom från rapporten är att organisationerna behöver ha uthållighet i att fortsätta använda de metoder som visat sig framgångsrika. Det handlar inte om att ständigt hitta på nya arbetssätt, utan om att hålla fast vid det som fungerar, säger Eva. 

Inom polisen pågår ett arbete med kartläggning och operativa åtgärder riktat mot högriskindivider. Samtidigt vidareutvecklas de nationella metodstöd och checklistor som används vid våld i nära relation. Polis och åklagare samverkar kontinuerligt kring utveckling av de nationella metodstöd som finns.

–  För oss åklagare handlar det bland annat om att använda tvångsmedel i fler fall och när förutsättningar finns, frihetsberöva under lite längre tid. Möjligheten att åberopa tidiga förhör som bevis i rätten visar hur viktigt det är att polisen snabbt håller förhör med målsäganden och dokumenterar dessa på video, avslutar Eva. 

Förslag på nya verktyg

Rapporten innehåller även förslag för hur polisen och rättsväsendet kan flytta fram positionerna inom brottsområdet: 

  • metod för snabbare lagföring vid brott i nära relation,
  • samverkanshus för våldsutsatta, likt barnahus men för vuxna,
  • straffskärpningsregel för våld som sker i hemmet, som ska vara en trygg plats,
  • ny brottskod för mord i parrelation.

Vad ä​r SUB?

*SUB (kort för ​särskilt utsatta brottsoffer) är en utredningsmetod för brott mot särskilt utsatta brottsoffer​. Den är avsedd att ge stöd både på ett övergripande plan och vid handläggning av det enskilda ärendet; hur vi bör arbeta för att uppnå ökad lagföring och kortare handläggningstider.

Åklagarmyndigheten

010-562 50 00

 

 

Vice överåklagare Eva Johnsson på Utvecklingscentrum

Vice överåklagare, Eva Johnsson på Utvecklingscentrum.

;