Regeringen har beslutat om ett förnyat uppdrag kring samverkansformen Bob – Barn och unga i organiserad brottslighet.
Tillsammans med sju andra myndigheter utvecklar Åklagarmyndigheten sedan slutet av 2023 en nära samverkan för att motverka att barn och unga rekryteras till kriminella nätverk. Arbetet sker på nationell, regional och lokal nivå med så kallade Bob-råd.
Bob-strukturen ska säkerställa att informationsdelning, kontaktvägar och operativ samverkan finns på plats i alla kommuner och lokalpolisområden. Det ska finnas en handlingsberedskap om ett barn riskerar att dras in i ett kriminellt nätverk eller redan är brottsaktiv.
Regeringen vill med det förnyade uppdraget att stödet från nationell och regional nivå fortsätter att utvecklas så att det lokala arbetet med barn och unga i riskzon kan bli ännu bättre. Goda exempel och erfarenheter ska tas tillvara och spridas.
– Från Åklagarmyndighetens sida ser vi det som mycket värdefullt att vi gemensamt och med samsyn står emot den påverkan kriminella nätverk kan ha på våra barn och unga och där kan vi kan bidra med vår kompetens, t.ex. om hur barn utnyttjas av nätverken för att begå allvarliga brott, säger områdeschefen Mats Eriksson som sitter i det nationella Bob-rådet.
Förutom Åklagarmyndigheten ingår Polismyndigheten, Brottsförebyggande rådet (Brå), Kriminalvården, länsstyrelserna, Socialstyrelsen, Statens institutionsstyrelse (SiS) och Statens skolverk i Bob-samverkan.
Uppdraget ska redovisas till regeringen senast den 29 april 2026.
Länk till regeringsuppdraget
Länk till tidigare nyhet
Bob – Barn och unga i organiserad brottslighet
Arbetet bedrivs genom ett nationellt samverkansråd, sju regionala samverkansråd och lokala samverkansråd, som är kopplade till Polismyndighetens lokalpolisområden. På nationell och regional nivå sker arbetet på strategisk nivå, medan de lokala samverkansråden fokuserar på insatser riktade mot enskilda barn och unga.
Syftet med Bob-strukturen är att:
- förstärka och effektivisera arbetet med att motverka att barn och unga hamnar i grov kriminalitet,
- säkerställa effektiva och ändamålsenliga åtgärder för barn och unga som är inblandade i grov kriminalitet,
- identifiera framgångsfaktorer och metoder samt sprida kunskap om dessa,
- identifiera nya arbetssätt med målgruppen barn och unga,
- utgå från individens eller målgruppens behov,
- länka samman arbetet med målgruppen genom samverkansråd på nationell, regional och lokal nivå.