En av Sveriges mest attraktiva arbetsgivare för juriststudenter
Juriststudenter har röstat fram Åklagarmyndigheten till plats tre i Universums undersökning om Sveriges mest attraktiva arbetsgivare inom juridik.
Juriststudenter har röstat fram Åklagarmyndigheten till plats tre i Universums undersökning om Sveriges mest attraktiva arbetsgivare inom juridik.
I Sverige finns sedan 1960-talet möjlighet för polis och åklagare att begränsa förundersökningar och underlåta åtal. Det innebär att alla brott inte utreds och handlar om att statens resurser ska användas så effektivt som möjligt.
De 14 myndigheter som samverkar mot organiserad brottslighet ökar sitt fokus mot den växande kriminella ekonomin. Värdet av förverkat brottsutbyte utifrån beslut i tingsrätt uppgick 2024 till 46 miljoner kronor, vilket bedöms som det hittills bästa som noterats. Under 2024 var också återkraven för felaktiga bidrag och utbetalningar till grovt kriminella de högsta hittills. Det framgår av återrapporteringen till regeringen.
Du som surfar in på aklagare.se kommer från och med onsdagen den 19 mars att mötas av ett lite nytt utseende.
Åklagarmyndigheten har tillsammans med Polismyndigheten, Domstolsverket, Kriminalvården och Brå ett regeringsuppdrag som handlar om att ta fram prognoser över framtida verksamhetsvolymer i brottmålsprocessen. Årets prognos visar att antalet inkomna brottsmisstankar inom kategorin särskilt resurskrävande brott kommer att öka med sex procent de kommande fyra åren.
Barn under 15 år är inte straffmyndiga och kan inte dömas till något straff. Dock kan domstol pröva om de har gjort sig skyldiga till brott inom ramen för en så kallad bevistalan. Genom en lagändring 2023 har åklagare nu fått ansvaret fullt ut för att väcka bevistalan. Nu visar statistik att antalet ärenden med bevistalan ökar, från 1 person 2020 till 38 personer 2024.
I budgetunderlaget äskar Åklagarmyndigheten medel som medger en nettotillväxt med cirka 30 nya åklagare årligen under perioden 2026–2028. Bakgrunden till de ökade behoven är bland annat brottsutvecklingen och kommande satsningar på polisen och domstolarna.
Den 21 februari 2025 träder nya föreskrifter om ordningsbot i kraft.
Verksamheten i Högsta domstolen redovisas årligen i två rapporter; riksåklagarens prejudikatbildande verksamhet och listan över prioriterade prejudikatfrågor.
På Åklagarkammaren i Östersund arbetar sex kvalificerade handläggare med trafikärenden från Stockholm och norrut, från beredning till rättsprocess. Trafikärenden från landets södra halva hanteras vid Åklagarkammaren i Karlskrona.