Aktuella pressmeddelanden

April

 • Det blir inget åtal i dag i ärendet där en man är misstänkt för grov våldtäkt på en flicka i Billdal utanför Göteborg 1995. Försvararen har begärt kompletteringar.

  Den misstänkta mannens försvarare har begärt att förundersökningen kompletteras. Det går för närvarande inte att bedöma när åtal kan väckas. Mer information lämnas när det är möjligt. Presstjänsten 010-562 50 20

  Läs mer
 • Åklagarmyndigheten byter leverantör för utskick av pressmeddelanden. Du behöver därför sätta upp dig på listan hos den nya leverantören ViaTT för att fortsätta få våra pressmeddelanden.

  Alla pressmeddelanden från Åklagarmyndigheten kommer från och med den 29 april att göras genom ViaTT. Fram till och med att bytet sker kommer pressmeddelandena skickas ut via Cision, precis som tidigare. Alla prenumeranter som sedan tidigare finns uppsatta på listan där får Åklagarmyndighetens pressmeddelande som vanligt fram till den 29 april. Sätt upp dig på utskickslistan här.   Presstjänsten 010-562 50 20

  Läs mer
 • Häktning hävd

  Åklagaren har idag hävt häktningen av den person som är misstänkt för ett mord i Smedjebacken den 7 april.

  Läs mer

  Åklagaren har idag hävt häktningen av den person som är misstänkt för ett mord i Smedjebacken den 7 april.

  Personen häktades den 10 april som skäligen misstänkt för ett mord och en grov stöld. Sannolika skäl, dvs. den högre misstankegraden, skulle anmälas till rätten senast den 17 april. – Bevisläget har inte förstärkts under utredningens gång. Dödsorsaken är ännu inte fastställd. Av det preliminära utlåtandet från rättsläkare framgår att den avlidnes skador troligen har orsakats genom fall och inte av våld från en annan person, säger kammaråklagare Ludmila Pronko som ansvarar för utredningen. Förundersökningen mot den misstänkte om mord och grov stöld pågår i väntan på den slutliga obduktionsrapporten och andra utredningsåtgärder. Presstjänsten 010-562 50 20

  Läs mer
 • På onsdag den 17 april meddelar Borås tingsrätt dom i ett ärende där en busschaufför är misstänkt för vårdslöshet i trafik, vållande till annans död och vållande till kroppsskada efter en bussolycka. Åklagaren är tillgänglig för media via telefon när dom har meddelats.

  Tre personer omkom och flera skadades i olyckan utanför Sveg den 2 april 2017. Huvudförhandlingen avslutades i mars 2019 i tingsrätten och på onsdag kl. 11 meddelas dom. Målnummer Borås tingsrätt: B 2412-18 Pressmeddelande när åtal väcktes Kontakt Åklagaren som var förundersökningsledare i ärendet har slutat sin tjänst på Åklagarmyndigheten. Istället finns chefsåklagare Stefan Ekeroth på Åklagarkammaren i Östersund tillgänglig för media kl. 12-13 på onsdag 17 april, 010-562 67 68. Presstjänsten 010-562 50 20

  Läs mer
 • Uppdatering i Assangeärendet

  Efter dagens medieuppgifter om att Julian Assange är gripen i London, har målsägarbiträdet i Sverige begärt att den svenska förundersökningen avseende våldtäkt ska återupptas. Ärendet kommer att handläggas på Åklagarmyndighetens utvecklingscentrum Göteborg.

  Läs mer

  Efter dagens medieuppgifter om att Julian Assange är gripen i London, har målsägarbiträdet i Sverige begärt att den svenska förundersökningen avseende våldtäkt ska återupptas. Ärendet kommer att handläggas på Åklagarmyndighetens utvecklingscentrum Göteborg.

  Överåklagaren Mikael Björk vid utvecklingscentrum har beslutat att vice överåklagare Eva-Marie Persson kommer att leda arbetet med begäran från målsägarbiträdet.  - Vi kommer nu att sätta oss in i ärendet för att avgöra hur vi går vidare. Förundersökningen har alltså inte återupptagits ännu och vi vet idag inte om det kommer att ske. Vi kan inte utlova någon tidplan för när beslut kommer att fattas, säger vice överåklagare Eva-Marie Persson.  En förundersökning kan återupptas så länge brottsmisstanken inte är preskriberad. I det här ärendet preskriberas brottsmisstanken våldtäkt i mitten av augusti 2020.  Åklagaren har inte möjlighet att ge ytterligare upplysningar. När information finns att lämna görs det via pressmeddelande. Presstjänsten 010-562 50 20

  Läs mer
 • Enligt medieuppgifter är Julian Assange gripen i London. Den svenska förundersökningen mot honom lades ned den 19 maj 2017. Med hänsyn till dagens uppgifter lämnar chefsåklagare Ingrid Isgren en kommentar.

  - Det här är nyheter för oss också, så vi har inte hunnit ta ställning till de uppgifter som nu finns. Vi vet inte heller varför han är gripen. Vi följer utvecklingen, säger chefsåklagare Ingrid Isgren. Några ytterligare kommentarer kan inte åklagaren lämna i nuläget. När det finns information att lämna kommer det att göras via pressmeddelande. En förundersökning kan återupptas så länge brottsmisstanken inte är preskriberad. I det här ärendet preskriberas brottsmisstanken våldtäkt i mitten av augusti 2020.  Pressmeddelande när förundersökningen lades ned Presstjänsten 010-562 50 20

  Läs mer
 • Den 2 augusti 2018 sköts en 20-årig man till döds av polis i Stockholms innerstad. I samband med att åklagaren fattar beslut i ärendet fredag den 12 april inbjuds media till pressträff.

  Utredningen har syftat till att klargöra vad som hände i samband med skjutningen. Tre poliser är delgivna misstanke om brott. Medverkande På pressträffen kommer chefsåklagare och förundersökningsledare Martin Tidén att berätta om utredningen och sitt beslut. Även Jesper Rundeberg, utredare på Avdelningen för särskilda utredningar inom Polismyndigheten, kommer att vara på plats. Tid, plats och anmälan Pressträffen äger rum fredag den 12 april kl. 10 på Klara Strand, Klarabergsviadukten 90, lokal Viktor Arendorff. Insläpp i lokalen från kl. 9.30. Ta med presslegitimation eller intyg från redaktion. Observera att endast ackrediterade journalister med legitimation kan närvara. Anmäl dig senast torsdag den 11 april kl. 16 till [email protected] Målnummer Stockholm tingsrätt: B10655-18 Tillfälle för intervjuer med åklagaren och utredaren kommer att erbjudas i samband med pressträffen. Det finns inga möjligheter att boka in intervjuer vid annan tidpunkt än denna. Välkommen med din anmälan. Presstjänsten 010-562 50 20

  Läs mer
 • Den 12 april kl. 11 meddelar Svea hovrätt dom i det mål där två män är åtalade för grovt vållande till annans död genom försäljning av fentanylanaloger på nätet. I samband med dom är åklagaren tillgänglig för media.

  Den 31 maj 2018 dömdes männen i tingsrätten för att ha vållat åtta personers död. Domen överklagades till Svea hovrätt. Målnummer i Svea hovrätt: B 5721-18. Pressmeddelande när åtal väcktes. Kontakt Kammaråklagare Tomas Malmenby kommer att vara tillgänglig per telefon för media kl. 13-15 fredag den 12 april, 010-562 53 36.

  Läs mer
 • Åtal om grov mordbrand i Linköping

  Åklagaren har väckt åtal mot fyra kvinnor som är misstänkta för grov mordbrand i september 2018. Därutöver har åtal väckts för två ytterligare händelser i juli och december, där misstankar finns om misshandel, grovt hemfridsbrott, stöld och övergrepp i rättssak. Totalt åtalas nio kvinnor. Åklagaren är tillgänglig för media i eftermiddag.

  Läs mer

  Åklagaren har väckt åtal mot fyra kvinnor som är misstänkta för grov mordbrand i september 2018. Därutöver har åtal väckts för två ytterligare händelser i juli och december, där misstankar finns om misshandel, grovt hemfridsbrott, stöld och övergrepp i rättssak. Totalt åtalas nio kvinnor. Åklagaren är tillgänglig för media i eftermiddag.

  Den 14 september vid 23.20-tiden upptäcktes en brand i en radhuslänga i Ekholmen i Linköping. Branden kunde släckas utan att några människor kom till skada. De fyra kvinnor som åtalas för branden är mellan 21 och 25 år gamla. Bevisningen utgörs bland annat av ett avlyssnat samtal där en av åtalade beskriver detaljer kring branden. De fyra kvinnorna sitter häktade sedan slutet av december. Den 9 juli 2018 stormades en lägenhet i Linköping. Totalt åtta kvinnor, och däribland tre av de som är åtalade för mordbranden, misstänks för grovt hemfridsbrott, misshandel och stöld. – Det inträffade påvisar en konflikt mellan två familjer och jag menar att konflikten utgör ett möjligt motiv till mordbranden, säger kammaråklagare Emma Högström. Fem kvinnor är också åtalade för övergrepp i rättssak, dataintrång och egenmäktigt förfarande i samband med en händelse natten till den 25 december. Två av dessa kvinnor är åtalade även för mordbranden. – Jag menar att de tilltalade dels raderat uppgifter i målsägandens mobiltelefon och dels uppmanat målsäganden att berätta vad han sagt till polisen om branden. Jag påstår att syftet med detta varit att förbereda sig inför framtida anklagelser om mordbranden. Målnummer i Linköpings tingsrätt är B 4822-18. Förhandlingen inleds preliminärt vecka 15 och förväntas pågå i cirka tre veckor. Åklagaren kommer inte att vara tillgänglig för media på annan tid än den nedan förrän efter att rättegången är avslutad i Linköpings tingsrätt.

  Läs mer
 • Åklagaren har lämnat in en häktningsframställan till Attunda tingsrätt där en man begärs häktad misstänkt för grovt vapenbrott och förberedelse till grov allmänfarlig ödeläggelse. Åklagaren är tillgänglig efter häktningsförhandling i eftermiddag.

  Mannen anhölls den 2 april kl. 10 på förmiddagen efter anmälan om en man med hotfullt och avvikande beteende i Sollentuna kommun. - Utredningen är i ett inledande skede och vi har genomfört förhör med flera personer. Dessutom pågår analyser av beslag. Polisen arbetar intensivt med utredningen, säger kammaråklagare Anna Stiernstedt. Målnummer i Attunda tingsrätt: B 3690-19 Åklagaren har inga möjligheter att lämna ytterligare upplysningar eller kommentarer innan häktningsförhandlingen. Kontakt Tidpunkt för förhandlingen sätts ut av tingsrätten. Efter förhandlingen kommer kammaråklagare Anna Stiernstedt finnas tillgänglig för media i rätten. Presstjänsten 010-562 50 20

  Läs mer
 • Sida
  1 2 3 >