Aktuella pressmeddelanden

Maj

 • Fyra före detta anställda inom Ericsson-koncernen har i dag åtalats för bestickning, grovt brott. Personerna misstänks att under 2011–2012 ha mutat offentliga tjänstemän i Djibouti i syfte att erhålla kontrakt på leveranser av telekomutrustning till landet.

  Ericsson har tidigare som företag lagförts i USA för bland annat den brottslighet som individer nu åtalas för i Sverige. Medan den amerikanska lagföringen fokuserade på bolaget har den svenska utredningen haft fokus på att utreda om och i så fall vilka fysiska personer som har ett straffrättsligt ansvar för det hänt. De nu åtalade personerna är alla svenska medborgare och har befunnit sig på olika nivåer och haft olika roller inom Ericsson-koncernen. – De påstådda mutorna består av kontanta överföringar om sammanlagt drygt två miljoner dollar till offentliga tjänstemän i Djibouti via ett konsultbolag i landet som Ericsson anlitade för bland annat affärsutveckling och marknadsföring. Företrädaren för konsultbolaget var samtidigt offentlig tjänsteman i Djibouti, något som de åtalade personerna har varit medvetna om. Konsulten har sedan utnyttjat sin officiella position i landet för att påverka beslutet att köpa utrustning av Ericsson. Utredningen visar också att de överförda summorna skulle delas med andra personer i landets ledarskikt, säger kammaråklagare Mats Jansson som varit förundersökningsledare. Brotten begicks innan nuvarande mutlagstiftning trädde i kraft. Åtalet gäller därför bestickning, grovt brott. Straffskalan enligt dåvarande lagstiftning är fängelse minst sex månader och högst sex år. Med hänsyn till att brotten begicks redan 2011–2012 och att de därmed preskriberas inom en snar framtid, har ett intensivt utredningsarbete bedrivits av polis och åklagare det senaste året för att få utredningen slutförd i tid. Utredningen har bedrivits av utredare vid antikorruptionsgruppen vid Nationella Operativa Avdelningen hos Polismyndigheten under ledning av åklagare vid Riksenheten mot korruption. Målnummer i Solna tingsrätt: B 5258-21 Kontakt Kammaråklagare Mats Jansson (förundersökningsledare), 010-562 56 30, och kammaråklagare Leif Görts, 010-562 65 10, är tillgängliga för media på telefon i dag kl. 10.45–12.   Åklagarmyndighetens presstjänst, 010-562 50 20

  Läs mer
 • Vid ett tillslag i Falun i går greps och anhölls en kvinna i 35-årsåldern på sannolika skäl misstänkt för grovt koppleri. Åklagare har i dag tisdag beslutat begära kvinnan häktad vid Falu tingsrätt.

  Häktningsförhandlingen hålls i Falu tingsrätt i morgon onsdag. Det är tingsrätten som beslutar om tid för häktningsförhandlingen. Tingsrättens målnummer: B 1881-21 Förundersökningsledaren, kammaråklagare Christina Rällsjö, har inte möjlighet att vara tillgänglig för kommentarer i ärendet under morgondagen.     Åklagarmyndighetens presstjänst, 010-562 50 20

  Läs mer
 • Åtal i stort ärende med svarta lägenhetskontrakt

  Kammaråklagare Henrik Söderman har i dag åtalat två personer i ett ärende om grovt brott mot jordabalken. Enligt åtalet har de i synnerligen stor omfattning sålt och förmedlat svarta lägenhetskontrakt i Stockholm under en period om cirka fem år.

  Läs mer

  Kammaråklagare Henrik Söderman har i dag åtalat två personer i ett ärende om grovt brott mot jordabalken. Enligt åtalet har de i synnerligen stor omfattning sålt och förmedlat svarta lägenhetskontrakt i Stockholm under en period om cirka fem år.

  Utöver de två förmedlarna åtalas också 13 personer som sålt hyreskontrakt. Försäljningssummorna varierar mellan 400 000 kr och 2 miljoner kronor. Hela verksamheten som omfattas av åtalet har omsatt åtminstone 12 miljoner kronor. Det är en av de största utredningarna som någonsin gjorts i jordabalken. – Det här är ett unikt ärende och för mig är det viktigt att uppnå påföljd i brottsförebyggande syfte. De misstänkta personerna har inom ramen för verksamheten omsatt stora belopp och gjort stora ekonomiska vinster, över 6 miljoner kronor. Kombinationen av de stora beloppen och anlitandet av svartmäklare medför att brottet ska bedömas som grovt, säger kammaråklagare Henrik Söderman vid Riksenheten mot internationell och organiserad brottslighet. Verksamheten har fungerat på samma sätt som mäklarverksamhet med annonsering och visningar av fastigheter och bostadsrätter, men istället handlat om hyreskontrakt. Dessa har sålts för 10 000 kr/m2. – Syftet med lagstiftningen är att det inte ska gå att sko sig på den här typen av brottslig verksamhet där personer som behöver bostad utnyttjas och betalar för hyreskontrakt, säger kammaråklagare Henrik Söderman. Ärendet med lägenhetskontrakten uppdagades i och med att ett tillslag gjordes där en stor mängd vapen och narkotika beslagtogs. I samband med det gjordes beslag av kommunikation som innehöll bevisning om omfattande handel med svartkontrakt. – I den här utredningen har vi hittat kopplingar till grov organiserad brottslighet, och vi har bland annat kunnat se samband med penningtvätt samt grov narkotika- och våldsbrottslighet. Där stora summor svarta pengar hanteras är den organiserade brottsligheten aldrig långt borta, säger Stefan Edin, chef sektionen för aktionsgruppsverksamhet, Noas utredningsenhet på Polismyndigheten. Målnummer i Stockholms tingsrätt: B 6971-20. Det är Stockholms tingsrätt som sätter ut datum för när huvudförhandlingen inleds. Läs mer om jordabalken här.     Åklagarmyndighetens presstjänst, 010-562 50 20

  Läs mer
 • Åtal väckt för mord i Malmö

  Åklagare vid Malmö åklagarkammare har i dag tisdag väckt åtal vid Malmö tingsrätt mot tre män för mord respektive medhjälp till mord på en 17-årig man i Malmö den 3 november 2020. En av männen, en 25-åring, åtalas för mord medan de två andra männen åtalas för medhjälp till mord. Åklagaren är tillgänglig för media kl 11-12 i dag.

  Läs mer

  Åklagare vid Malmö åklagarkammare har i dag tisdag väckt åtal vid Malmö tingsrätt mot tre män för mord respektive medhjälp till mord på en 17-årig man i Malmö den 3 november 2020. En av männen, en 25-åring, åtalas för mord medan de två andra männen åtalas för medhjälp till mord. Åklagaren är tillgänglig för media kl 11-12 i dag.

  Den 3 november 2020 blev en 17-årig man dödad utanför sin bostad på Idunsgatan i Malmö. Polis och ambulans kom snabbt till platsen men 17-åringen avled kort därefter av skadorna efter ett knivhugg i magen. Innan mannen avled namngav han den person som utsatt honom för knivvåld. En 25-årig man anhölls i sin frånvaro samma natt. Efter häktning i utevaro greps 25-åringen den 8 november. Under förundersökningens gång har ytterligare två gärningsmän identifierats. En 20-åring och en 26-åring som häktades den 18 december åtalas nu för medhjälp till mord. – Ett stort antal utredningsåtgärder är vidtagna. Den sammantagna bevisningen gör att jag väcker åtal för mord och medhjälp till mord. Bevisningen består bland annat av vittnesuppgifter, material från övervakningsfilmer och mobiltömningar, säger kammaråklagare Sofia Syrén som har lett förundersökningen. Huvudförhandlingen i målet är planerad att starta i Malmö tingsrätt den 3 juni. Målnummer i Malmö tingsrätt: B 11662-20. Kontakt Kammaråklagare Sofia Syrén är tillgänglig för media kl. 11-12 i dag tisdag på 010-562 60 96.   Åklagarmyndighetens presstjänst, 010-562 50 20

  Läs mer
 • Under tisdagsmorgonen gjordes polis flertalet tillslag på olika adresser i Vårberg i södra Stockholm. Vid tillslagen greps flera personer som varit anhållna i sin frånvaro misstänkta för ett människorov i södra Stockholm i fredags natt.

  Insatsen genomfördes av polisen i Skärholmen och polisens sektion för grova brott i Stockholm syd ledde tillslaget med biträde av flera andra operativa polisenheter från regionen. –Totalt är nu tio personer anhållna i ärendet. Flera av dem står åtalade i ett stort narkotikaärende som just nu avhandlas i hovrätten, säger kammaråklagare Carl Mellberg som är förundersökningsledare i ärendet. Häktningsförhandlingar mot fyra av de misstänkta äger rum vid Södertörns tingsrätt under eftermiddagen i dag tisdag med start kl. 13. För de övriga sex anhållna personerna måste åklagare senast kl. 12 på fredag besluta om de ska begäras häktade eller försättas på fri fot. Målnummer vid Södertörns tingsrätt: B 9180-21. Kontakt Kammaråklagare Carl Mellberg är tillgänglig för media kl.16-16.30 i eftermiddag på 010-562 54 05. Innan dess är åklagaren inte tillgänglig.   Åklagarmyndighetens presstjänst, 010-562 50 20

  Läs mer
 • Dom i ärende om grova narkotikabrott

  I dag den 24 maj kl. 11 meddelar Stockholms tingsrätt dom i ett ärende om synnerligen grova narkotikasmugglingar och synnerliga grova narkotikabrott under perioden juni 2018 till och med maj 2019. Åklagarna är tillgängliga för media.

  Läs mer

  I dag den 24 maj kl. 11 meddelar Stockholms tingsrätt dom i ett ärende om synnerligen grova narkotikasmugglingar och synnerliga grova narkotikabrott under perioden juni 2018 till och med maj 2019. Åklagarna är tillgängliga för media.

  Den åtalade misstänks ha ingått i en organiserad och storskalig verksamhet som smugglat stora mängder heroin och kokain från Nederländerna till bland annat Skandinavien. Den åtalade personen överlämnades från Nederländerna till Sverige via en europeisk arresteringsorder i februari 2020. Åtalet har nära kopplingar till det så kallade SIGMA-målet där dom från Hovrätten för Västra Sverige kommer att meddelas den 15 juni 2021. Det var genom en internationell samverkan med ett flertal länder i Europa, bland annat Polismyndigheten i Nederländerna, som Tullverket kom ärendet på spåret. Ärendet är det största som Tullverket har utrett där hittills 14 personer dömts till långa fängelsestraff av tingsrätten i Göteborg. Målnummer i Stockholms tingsrätt B 2732-20.   Kontakt Vice chefsåklagare Anna Svedin och kammaråklagare Karolina Lindekrantz vid Riksenheten mot internationell och organiserad brottslighet är tillgängliga i dag måndag kl. 13-14. Anna Svedin, 010- 562 73 22. Karolina Lindekrantz, 010-562 54 69.   Åklagarmyndighetens presstjänst, 010-562 50 20

  Läs mer
 • På tisdag den 25 maj avser kammaråklagare Henrik Söderman att väcka åtal mot två personer i ett ärende om grovt brott mot jordabalken. Personerna misstänks för att i synnerligen stor omfattning ha sålt och förmedlat svarta lägenhetskontrakt i Stockholm under en period om cirka fem år.

  Tid, plats och anmälan Pressträffen äger rum på tisdag den 25 maj kl. 11. Den digitala pressträffen sker via Skype Företag. När du anmäler dig kommer du att få instruktioner och en länk som du använder för att ansluta till pressträffen. Mejla din anmälan senast måndag den 24 maj kl. 12 till [email protected]. Medverkande Henrik Söderman, kammaråklagare på Riksenheten mot internationell och organiserad brottslighet. Stefan Edin, sektionschef på Polismyndigheten, Noa:s utredningsenhet. Enskilda intervjuer Efter pressträffen är åklagaren och polis tillgängliga för enskilda intervjuer på telefon eller utomhus. Telefonintervjuer med Henrik Söderman sker kl. 12-12.30, på 010-562 54 84. Ingen anmälan behövs för att göra telefonintervju. Anmälan krävs däremot för fysisk intervju. Ange om du är intresserad av fysisk intervju i din anmälan så kommer du att få information om vilken tid och plats intervjun sker. För enskilda intervjuer med Stefan Edin, Noa, hör av dig till polisens nationella mediecenter på 010-56 391 70. Målnummer i Stockholms tingsrätt: B 6971-20. Välkommen!       Åklagarmyndighetens presstjänst, 010-562 50 20

  Läs mer
 • Dom i ärende om förberedelse till mord

  I dag klockan 11 meddelar Södertörns tingsrätt dom i ett ärende där fem män åtalats för bland annat förberedelse till mord på två andra personer. Åklagaren är tillgänglig för media.

  Läs mer

  I dag klockan 11 meddelar Södertörns tingsrätt dom i ett ärende där fem män åtalats för bland annat förberedelse till mord på två andra personer. Åklagaren är tillgänglig för media.

  Fem män åtalades för att ha planerat att mörda två män som har kopplingar till kriminella nätverk. En av de åtalade männen har en ledande position i ett annat kriminellt nätverk. Under pågående rättegång i mitten av april fick förhandlingen tillfälligt avbrytas när ett 30-tal personer försökte bryta sig in i rättegångssalen. Tingsrättens målnummer: B 12243-20.     Kontakt Kammaråklagare Helena Nordstrand, 010-562 59 94, tillgänglig i dag kl. 13-13.30.   Åklagarmyndighetens presstjänst, 010-562 50 20

  Läs mer
 • I dag har åtal väckts gällande stämpling till mord och förberedelse till mord, grova vapenbrott och grovt narkotikabrott. Åtalet väcks mot totalt nio personer.

  Ärendet avser omfattande nätverksbaserad brottslighet och bevisningen bygger i stora delar på material från Encrochat. Flera av de åtalade ingår i ett kriminellt nätverk hemmahörande i västra Stockholm som mot betalning har åtagit sig att genomföra ett mord i Borås och ett mord i Uppsala. När det gäller mordet i Borås har de åtalade samarbetat med ett kriminellt nätverk baserat i staden. Två personer från nätverket i Borås omfattas av åtalet. I syfte att genomföra morden har de åtalade personerna haft tillgång till flera skjutvapen, GPS-spårsändare och andra hjälpmedel. I ärendet har flera vapen tagits i beslag. - Det är fråga om mycket allvarlig brottslighet som utan informationen från Encrochat hade varit i princip omöjlig att utreda, säger förundersökningsledaren, kammaråklagare Olof Calmvik. - Fem av de personer som åtalas tillhör ledarskiktet i ett nätverk i västra Stockholm, varav en greps i Spanien efter samarbete med spansk polis. De här personerna har haft stor påverkan på brottsligheten i västra Stockholm och att de nu åtalas för en ingående planering av två mord har ett stort signalvärde, säger Martin Hertz, utredningsledare polisen, Region Stockholm. Rättegången börjar den 3 juni och kommer att pågå under juni månad. Målnummer i Solna tingsrätt: B 10412–20   Kontakt Förundersökningsledare, kammaråklagare Olof Calmvik 010-562 56 52. Polisens utredningsledare Martin Hertz via Stockholmspolisens mediecenter 010–5640555. Båda är tillgängliga för media per telefon i dag torsdag kl. 11-12.                  Åklagarmyndighetens presstjänst, 010-562 50 20

  Läs mer
 • Åklagaren har i dag begärt en kvinna och en man häktade misstänkta för mordet i Ronneby i lördags. Kvinnan är på sannolika skäl misstänkt och mannen på sannolika skäl misstänkt, alternativt skäligen misstänkt för mordet.

  Häktningsförhandlingar kommer att äga rum under dagen vid Blekinge tingsrätt. Den första förhandlingen börjar kl. 11.30 och den sista börjar kl. 14.00. Efter att den sista häktningsförhandlingen avslutats är åklagaren tillgänglig för media per telefon i cirka en halvtimma. Innan dess är åklagaren inte tillgänglig. Tingsrättens målnummer är B1295-21.   Kontakt Kontakt: Vice chefsåklagare Marie Lindström, 010-562 61 24.   Åklagarmyndighetens presstjänst, 010-562 50 20

  Läs mer
 • Sida
  1 2 3 4 >