Fortsatt högt förtroende för åklagare
Förtroendet för åklagare är i princip oförändrat jämfört med föregående år, visar Nationella trygghetsundersökningen (NTU).
Förtroendet för åklagare är i princip oförändrat jämfört med föregående år, visar Nationella trygghetsundersökningen (NTU).
Hur ser livet som åklagare ut? Vad kan hända från att ett ärende landar på en åklagares bord till dess att förundersökningen läggs ner eller åtal väcks? Det och mycket mer får du veta i vår nya podd ”Livet som åklagare”.
Ett nytt arbetssätt hos polis och åklagare har varit nödvändigt för att ta hand om alla gängrelaterade brott i Stockholm. Det har också varit framgångsrikt och lett till både ökad lagföring och att brott har kunnat förhindras.
Aktörsportalen är en ny kostnadsfri tjänst för dig som tidigare saknat möjlighet att säkert kunna kommunicera digitalt med Åklagarmyndigheten.
Den 1 juli i år var det exakt fem år sedan den skärpning i sexualbrottslagstiftningen som kommit att kallas för ”samtyckeslagen” infördes i Sverige. I dag väcks i snitt cirka femhundra fler åtal för våldtäkt per år över hela landet jämfört med hur det såg ut innan samtyckeslagen började gälla.
Den första juli träder en lagändring i kraft som bland annat innebär att bevistalan ska kunna väckas i fler fall. Syftet är att socialtjänsten ska få bättre verktyg för att kunna sätta in vård för unga som begår de grövsta brotten.
Den årliga rapporten om användningen av hemliga tvångsmedel som lämnats till regeringen visar att nyttan av hemlig dataavläsning har ökat. Uppgifterna från hemlig dataavläsning har i större utsträckning bidragit till att den misstänkte har kunnat åtalas 2022 jämfört med 2021.
Sedan i höstas förstärker Åklagarmyndigheten verksamheten vid Internationella brottmålsdomstolen (ICC) i Haag med tre svenska åklagare. Där arbetar de med att utreda krigsbrott och andra internationella brott.
Tjänsterna som sommarnotarie på Åklagarmyndigheten är eftertraktade. I år kom över 1 100 ansökningar in, jämfört med drygt 500 förra året.
Som ung var han inne på att bli journalist, men ödet ville annorlunda. Som åklagare har chefsåklagare Krister Petersson hanterat flera av vår tids mest uppmärksammade brottsärenden: mordet på Anna Lindh och rättegången mot John Ausonius (Lasermannen). Men det var nog som förundersökningsledare i Palmeutredningen 2017–2020 som han blev ett bekant ansikte för hela svenska folket. Nu går en av Sveriges kanske mest publika åklagare i pension.