Olle Högman, extra åklagare i Östersund

I vintras gjorde Olle Högman ett lappkast i både yrkesliv och privatliv. Han flyttade 55 mil till Östersund med sin familj och bytte dessutom jobb från domare till åklagare. Nu bor han nära fjäll och friluftsliv och arbetar med alla typer av mål på åklagarkammaren.

– Jobbet här dök upp när jag var färdig med domarutbildningen i Stockholm och skulle göra något annat. Jag har alltid varit sugen på åklagaryrket och vi ville flytta norrut, så det var som gjort för oss, säger Olle.

Vad var det som lockade med åklagaryrket?

– Straffrätten är så verklighetsnära och berör vardagliga och superallvarliga stora händelser i en härlig mix. Sen tycker jag mycket om att träffa människor både i det utredande stadiet och i domstolen.

Vad gjorde du innan du kom hit?

– Jag är från Gävle och läste till jurist i Uppsala. När jag gjorde notarietjänstgöring i Stockholm så bestämde jag mig för att gå domarbanan. Jag trivdes som domare men hade ändå en längtan efter att arbeta ännu närmare verkligheten. Tidigare har jag arbetat på en affärsjuridisk byrå och under ett år undervisade jag i straffrätt på juristprogrammet på Stockholms universitet.

Vad utmärker åklagaryrket, anser du?

– Som många andra säger så är det mycket omväxlande och oförutsägbart. Jag tycker att det är spännande att ta med sig utredningen som man har jobbat fram tillsammans med polisen in i domstolen, lägga fram den och se vad som händer.

– Förhandlingssituationen är så kul, man får vara kvicktänkt och anpassa sig efter vad som händer i salen. Man får försöka komma ihåg vad personerna har berättat i förhör och hur det stämmer med den övriga utredningen, det är stora krav på snabb problemlösning. Det blir nästan alltid spännande oavsett vad det handlar om. Domstolsförhandlingar innebär ett möte mellan människor i en situation som är väldigt speciell.

Hur kan en arbetsdag på åklagarkammaren se ut?

– Det finns tre huvudspår, ett av dem är förhandlingsdagarna. Då har jag förhandlingar i tingsrätten en kvarts promenad ner på stan. Jag lägger fram mina åtal och försöker övertyga domstolen om hur de ska döma. Jag har förhandlingar ungefär två dagar i veckan.

– En annan typ av arbetsdag är när jag bevakar kammarens jourtelefon. Det kan komma samtal i alla möjliga ärenden från polisen som de vill ha snabba svar på, till exempel om frihetsberövanden eller husrannsakan. Ibland ringer det ingenting, ibland konstant, det vet man inte i förväg. Det är roliga, fartfyllda dagar.

– Sist men inte minst är det utredningsdagarna, som tar mycket tid. Då driver jag mina egna förundersökningar i samarbete med polisen och fattar beslut om åtal i de redovisade förundersökningar som polisen hanterat på egen hand. Åklagare har ständigt många pågående utredningar samtidigt.

På Åklagarkammaren i Östersund finns förutom kammarens 35 medarbetare även en av myndighetens två nationella trafikenheter samt medarbetare som tillhör Riksenheten för miljö- och arbetsmiljömål.

– Det är jättebra att jobba på kammaren, vi är ett bra gäng med unga och lite äldre och många tycker som jag om att vara ute i naturen på fritiden, att sporta och utöva friluftsliv. Jag kan verkligen rekommendera en flytt till Östersund, både kammaren och staden har varit otroligt välkomnande.

Vad vill du jobba med i framtiden?

– Just nu tycker jag att det är extra kul med ungdomsärendena eftersom det där känns som att man kan påverka. Bland de unga som vi möter finns såna som kanske inte har den bästa relationen till myndigheter eller staten. Därför känns det meningsfullt om man i sina kontakter med dem kan jobba med bilden av myndigheten på ett sätt som de kan ta till sig.

Person vid dator

Fotograf: Göran Strand

 

(Intervjun publicerad i maj 2022)