Fortsatt tillväxt, men i en något lägre takt
Under de kommande tre åren vill Åklagarmyndigheten fortsätta växa för att kunna möta den allvarliga brottsutvecklingen. Tillväxten bedöms dock inte behöva vara lika stor som de senaste åren.
Under de kommande tre åren vill Åklagarmyndigheten fortsätta växa för att kunna möta den allvarliga brottsutvecklingen. Tillväxten bedöms dock inte behöva vara lika stor som de senaste åren.
2023 utmärker sig med en kraftig ökning av ärenden om mord och dråp. Trots det lagfördes 2 000 fler personer än året innan. Åklagares begäran om att återta vinster av brott ökade med 17 procent. Det framgår av Åklagarmyndighetens årsredovisning som nu lämnats till regeringen.
Beredningsjuristerna på Åklagarmyndigheten har blivit allt fler de senaste åren och finns nu på de flesta åklagarkammare. För åklagarna innebär deras arbete en stor tidsbesparing och för beredningsjuristerna en möjlighet att starta juristkarriären med ett givande arbete.
En rapport om häktningstider har lämnats till regeringen. Den visar att andelen vuxna som är häktade mer än nio månader fram till åtal inte har ökat, trots brottsutvecklingen. Däremot har andelen av de häktade under 18 år som åtalas inom tre månader minskat.
Den grova och organiserade brottsligheten och den kriminella ekonomin samt brott mot särskilt utsatta brottsoffer är det som Åklagarmyndigheten kommer att satsa allra mest resurser på och vidta utvecklingsinsatser för under 2024. Det framgår av myndighetens verksamhetsplan.
I december 2023 störtar en hiss på en byggarbetsplats mot marken och fem personer dör. Dagarna därpå avlider två män i samband med arbetsplatsolyckor på en fabrik i Västerbotten. Inte sedan 2011 har så många personer dött på jobbet som i år. Hur arbetar åklagare när sådana här saker händer? Hur utreds arbetsplatsolyckor? Och stämmer det att alltför få döms? Vi har pratat med kammaråklagare Karin Forsberg och vice chefsåklagare Jörgen Lindberg på Riksenheten för miljö- och arbetsmiljömål.
I början av december arrangerade Åklagarmyndigheten ett medieseminarium i Malmö för journalister från lokala och nationella medier.
Åklagarmyndigheten har just nu ett 20-tal experter som är med i pågående statliga utredningar. Det är främst medarbetare som har särskild sakkunskap eller erfarenhet om ämnet som utreds. En av dem är senior åklagare Christoffer Östlind. Utmaningen? Att få en bra helhet som är till nytta för det praktiska åklagararbetet.
Nyligen anordnade Åklagarmyndigheten en välbesökt konferens i Stockholm där ett antal deckarförfattare bjudits in till en föreläsning och efterföljande speedejting med några av myndighetens medieåklagare.
Den 1 oktober infördes nya regler om preventiva tvångsmedel. De kan riktas mot personer som ingår i den grova organiserade brottsligheten redan innan ett faktiskt brott har begåtts. Vice chefsåklagare Anna Svedin förklarar vad reglerna innebär.