Aktuella pressmeddelanden

2013

 • Tingsrätten i Malmö har i dag dömt en 40-årig kvinna för grovt koppleri.

  Kammaråklagare Helena Ljunggren hade åtalat kvinnan för människohandel avseende en 23-årig kvinna och för grovt koppleri avseende en 29-årig kvinna, båda från Ungern. 40-åringen fälldes för grovt koppleri avseende båda kvinnorna, men tingsrätten ansåg inte att kontrollen över 23-åringen hade varit så stark att det kunde anses att hon utsatts för människohandel.

  Läs mer
 • En man har i dag häktats av Gotlands tingsrätt på sannolika skäl misstänkt för utnyttjande av barn för sexuell posering och barnpornografibrott. En annan man är redan häktad i samma ärende.

  - Mannen som häktats i dag har via olika internetforum etablerat kontakt med ungdomar och vi misstänker att han förmått unga flickor att medverka i sexuell posering på nätet. Bland de identifierade målsägandena finns barn

  Läs mer
 • Överklagande till Högsta domstolen

  Riksåklagaren vill att HD prövar om det fortfarande ska anses som ett oacceptabelt risktagande om en hivsmittad person, som står under behandling, har samlag utan kondom. Riksåklagaren överklagar därför den friande hovrättsdomen i det s.k. hivmålet.

  Läs mer

  Riksåklagaren vill att HD prövar om det fortfarande ska anses som ett oacceptabelt risktagande om en hivsmittad person, som står under behandling, har samlag utan kondom. Riksåklagaren överklagar därför den friande hovrättsdomen i det s.k. hivmålet.

  -Högsta domstolen har i ett avgörande från 2004 slagit fast att det utgör ett oacceptabelt risktagande om en hivsmittad person har samlag utan kondom, även om den hivsmittade står under behandling. Sedan 2004 har kunskapen om hiv och det vetenskapliga stödet när det gäller att bedöma risken att smittas av hiv vid behandling med bromsmediciner ökat. Det finns därför skäl för Högsta domstolen att klarlägga om rättsläget har förändrats när det gäller om oskyddade samlag vid hivsmitta innebär ett oacceptabelt risktagande som kan medföra straffansvar, säger riksåklagare Anders Perklev. Av detta skäl har riksåklagaren i dag överklagat hovrättens dom till Högsta domstolen och yrkat att Högsta domstolen ska meddela prövningstillstånd och döma mannen för framkallande av fara för annan. Bakgrund En hivsmittad man åtalades för framkallande av fara för annan för att ha haft oskyddade samlag med fyra målsägande vid flera tillfällen. Han använde inte kondom vid samlagen och han talade inte om för kvinnorna att han var hivsmittad. Ingen av målsägandena smittades av hiv. Den tilltalade dömdes av tingsrätten för framkallande av fara för annan till fängelse i ett år. Hovrätten ogillade åtalet eftersom risken att kvinnorna skulle smittas av hiv bedömdes vara försvinnande liten. Någon konkret fara för smittöverföring ansågs därför inte ha funnits.

  Läs mer
 • Den man som suttit anhållen för ett 17 år gammalt mord vid Swartlings ridskola har häktats, på sannolika skäl misstänkt för mord.

  - Utredningen fortsätter och vi kommer att lämna mer information så snart det är möjligt, säger kammaråklagare Erik Wendeby.

  Läs mer
 • En man har begärts häktad på sannolika skäl misstänkt för mordet vid Swartlings ridskola 1996.

  Det är ännu inte bestämt när häktningsförhandlingen kommer att hållas. Kammaråklagare Erik Wendeby kan inte lämna någon ytterligare information för närvarande.

  Läs mer
 • Åklagaren kan bekräfta att en person är anhållen på sannolika skäl misstänkt för mordet, men kan i övrigt inte ge någon information.

  En person anhölls torsdag den 21 november misstänkt för mordet vid Swartlings ridskola på Valhallavägen i Stockholm för 17 år sedan. Personen har förhörts. - Utredningen är inne i ett känsligt läge och jag kan därför för närvarande inte lämna någon ytterligare information, säger kammaråklagare Erik Wendeby.

  Läs mer
 • Polis och åklagare söker fler vittnen

  Den 14 september blev två män oprovocerat misshandlade i centrala Stockholm. Ett antal personer är misstänkta för grov misshandel, men polis och åklagare söker ytterligare vittnesuppgifter.

  Läs mer

  Den 14 september blev två män oprovocerat misshandlade i centrala Stockholm. Ett antal personer är misstänkta för grov misshandel, men polis och åklagare söker ytterligare vittnesuppgifter.

  Två män blev oprovocerat misshandlade med slag och sparkar den 14 september 2013 på Luntmakargatan/Döbelnsgatan/Odengatan i centrala Stockholm. Misshandeln skedde samma dag som en tillståndsgiven demonstration genomfördes på gatorna runt om Luntmakargatan/Döbelnsgatan. De två männen som blev misshandlade hade inget med demonstrationen att göra och inte heller med de motdemonstranter som fanns i närheten. Delar av misshandeln filmades och lades kort efter händelsen ut på Internet. - Förutom filmsekvensen och den tekniska bevisningen behöver vi fler vittnesuppgifter om händelsen i Stockholm. Alla iakttagelser och uppgifter är viktiga men framför allt söker vi kontakt med två män och en kvinna som kom fram och försökte avstyra misshandeln, säger kammaråklagare Carl Mellberg. Tidigt på tisdagsmorgonen den 19 november genomfördes husrannsakningar på flera platser i landet. Sex personer har under veckan varit anhållna misstänkta för misshandeln. Fem av dem har släppts i dag. De är fortsatt misstänkta i utredningen men kommer inte att begäras häktade eftersom de inte kan förstöra eller påverka utredningen. En sjätte person är begärd häktad, eftersom han bedöms kunna påverka utredningen och det finns risk för fortsatt brottslighet. Utredningen har varit ett samarbete mellan polismyndigheterna i Stockholm, Södermanland, Västra Götaland, Västmanland, Örebro och Jönköping. Även Säkerhetspolisen och Rikskriminalpolisen/Nationella insatsstyrkan har bidragit med sin expertis. Uppdaterat kl 16:25:Den person som tidigare suttit anhållenhar nu häktats av Stockholms tingsrätt, på sannolika skäl misstänkt förgrov misshandel. Åtal ska väckas till den 6 december.

  Läs mer
 • - Det går inte att bevisa att den eller de som varit misstänkta har gjort sig skyldiga till brott, säger kammaråklagare Lars Hedvall.

  Två personer har varit misstänkta för brott mot utlänningslagen och en av dem också för brott mot luftfartsförordningen. De skulle ha fört ett flygplan över den litauiska gränsen till Vitryssland och där släppt ned ett antal nallebjörnar. Förundersökningen läggs nu ned eftersom det inte finns något i den svenska eller den litauiska utredningen som stöder påståendet att de skulle ha utfört en sådan flygning över gränsen.

  Läs mer
 • Pressträff med anledning av grov misshandel i närheten av en demonstration den 14 september 2013

  Åklagare Carl Mellberg redogör för utredningsläget just nusamt hur den fortsatta utredningen kommer bedrivas. Tid: fredag den 22 november 2013 klockan 11:00-11:45 Plats: Stockholmspolisens pressrum, ingång från Norra Agnegatan 33-37 Medverkande: åklagare Carl Mellberg

  Läs mer
 • Kammaråklagare Jenny Clemedtson har i dag åtalat sammanlagt fem personer för inblandning i flera fall av rån, varav ett slutade med att en person dog.

  Viden av händelserna,där en person i september hittades död i Solna, åtalas två personer för mord, fyra personer för grovt rån och en person för medhjälp till grovt rån. Flera av personerna åtalas också för andra, mindre allvarliga brott.

  Läs mer
 • Sida
  1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 >