Åtal för försök till mord i Lycksele kommun

Publicerad: 2021-12-09 08:51:27

Åklagaren har i dag åtalat en 50-årig man för försök till mord på sina två små söner samt på sin mor. Brotten skedde i mannens bostad i Blåviksjön, Lycksele kommun den 18 oktober i år. Åklagaren är tillgänglig för media i dag.

Enligt åtalet försökte mannen döda sina barn, åtta respektive fyra år gamla, och sin mor genom att utdela trubbigt våld mot deras huvuden. Han påstås också ha stuckit en kniv i halsen på det yngre barnet. Rättsläkare har bedömt att båda barnen och den misstänktes mor drabbats av livshotande skador av våldet. Mannen åtalas även för grovt olaga hot mot en man i 65-årsåldern.

Mannen greps på brottsplatsen och anhölls samma dag. Han har sedan den 20 oktober 2021 varit häktad. Han har även genomgått en rättspsykiatrisk undersökning där det bedömts att mannen begått de misstänkta gärningarna under påverkan av allvarlig psykisk störning och att han under tiden för undersökningen har en allvarlig psykisk störning.

– Enligt min uppfattning finns flera försvårande moment i gärningen, bland annat eftersom mannen utnyttjat barnens skyddslösa ställning och även utnyttjat deras svårigheter att värja sig. Han har också avsett att brottet skulle få allvarligare följder än det faktiskt fått, säger kammaråklagare Andreas Nyberg.

Bevisningen i ärendet består bland annat av förhörsuppgifter, teknisk bevisning och beslag av blodiga tillhyggen i form av kofot, yxa och knivar. Mannen har i förhör vidgått händelseförloppet men inte uttalat om han erkänner eller förnekar brott.

Datum för förhandlingen vid Lycksele tingsrätt är den 20 och 21 december.

Åklagarmyndighetens ärendenummer: AM-149750-21.

Målnummer i Lycksele tingsrätt: B 633-21.

 

Kontakt

Kammaråklagare Andreas Nyberg är tillgänglig för media på 010-562 64 98 från ca 9.30.

 


Åklagarmyndighetens presstjänst, 010-562 50 20