Fyra personer begärs häktade för grovt blåljussabotage i Örebro

Publicerad: 2022-05-02 11:59:22

Åklagaren begär i dag den 2 maj fyra personer häktade för grovt blåljussabotage efter upploppet i Örebro under påskhelgen. Åklagaren är tillgänglig för medier efter häktningsförhandlingarna.

(Uppdaterad version kl. 16.55)

 

Det är fyra unga vuxna män i 20-årsåldern som anhölls i fredags den 29 april efter att Örebropolisen genomfört ett särskilt tillslag som nu begärs häktade. De är misstänkta på sannolika skäl för grovt blåljussabotage, vilket är den högre misstankegraden.

– Efter ett väl utfört tillslag från polisen och förhör medger de fyra att de varit på plats, men nekar till brott. De har inga kända kopplingar till gängkriminell miljö och är heller inte kända av oss sedan tidigare. Vi har dock ett omfattande bildmaterial och ett gott bevisläge, säger chefsåklagare Per-Erik Rinsell.

Grovt blåsljussabotage är en relativt ny brottsrubricering och vid fällande dom kan det leda till minst två års fängelse, upp till livstid.

 – Vi hyser stor tillförsikt till vår utredning och har stora förhoppningar att nå fällande dom och lagföring. Vi fortsätter arbeta offensivt med kommande förundersökningar säger Emelie Bodegrim som är polisens kommenderingschef för utredningarna.

Häktningsförhandlingarna sker i Örebro tingsrätt med start vid kl. 13 och förväntas vara avslutade efter kl. 16.15.

Tingsrättens målnummer: B 2573-22

Kontakt

Chefsåklagare Per-Erik Rinsell är tillgänglig för medierna på telefon i dag måndag den 2 maj kl. 18 – 18.45, 010-562 71 52.

 OBS ny tid för kontakt på grund av pågående förhandling!

 


Åklagarmyndighetens presstjänst, 010-562 50 20