Nio personer åtalas i stort narkotikaärende i Västmanland

Publicerad: 2022-10-07 08:26:16

Sju personer åtalas för bland annat flera fall av grovt narkotikabrott för att de handlat med cannabis, de narkotikaklassade tabletterna oxykodon och kokain. En av dem åtalas också, liksom två andra personer, för grovt penningtvättsbrott.

De sju personerna åtalas för flera fall av grovt narkotikabrott, narkotikabrott av normalgraden och i vissa fall för ytterligare andra brott. De flesta brotten har begåtts i Köping, men även i bland annat Västerås och Örebro, i början av 2022. Fem personer har varit häktade sedan i mars och en sjätte sedan i september.

– Jag menar att flera av brotten måste betraktas som grova eftersom det varit fråga om stora mängder narkotika och hanteringen har varit led i organiserad brottslighet, säger kammaråklagare Sophia Berling som är förundersökningsledare.

– När polisen inledde spaning i ärendet bekräftades bilden av en omfattande narkotikahandel. Utredningsarbetet har präglats av tålamod och tid vilket har varit nödvändigt för att kunna säkra så bra bevis som möjligt, säger Lena Kjellmodin, tillförordnad sektionschef på utredningssektionen i Västmanland

Tre personer åtalas för grovt penningtvättsbrott för att de har hanterat pengar som kommit från narkotikaförsäljningen. Åklagaren yrkar också att föremål och kontanter som omhändertagits hos några av de åtalade ska förverkas, dvs. inte lämnas tillbaks och inte ersättas.

Målnummer i Västmanlands tingsrätt: B 1107-22.

 

Kontakt

Kammaråklagare Sophia Berling, 010-562 56 02, är tillgänglig för media kl. 14-15 i dag fredag.

 


Åklagarmyndighetens presstjänst, 010-562 50 20