Åklagarmyndighetens

Assange begärd häktad i sin utevaro

2019-05-20
Vice överåklagare Eva-Marie Persson har i dag lämnat in en framställan till Uppsala tingsrätt där Julian Assange begärs häktad i sin utevaro. Efter förhandlingen är åklagaren tillgänglig för media.

 Jag begär att tingsrätten ska häkta Assange i sin utevaro på sannolika skäl misstänkt för våldtäkt av graden mindre grovt brott. Om tingsrätten beslutar att häkta honom kommer jag att gå vidare med att utfärda en europeisk arresteringsorder i vilken han begärs utlämnad till Sverige, säger Eva-Marie Persson.

Julian Assange har dömts för brott i Storbritannien och kommer att avtjäna 25 veckor av straffet innan han kan friges, enligt uppgifter från brittiska myndigheter. En utlämningsprocess pågår i Storbritannien, där Assange han kan komma att utlämnas till USA.

 Vid en konkurrenssituation mellan en svensk europeisk arresteringsorder och en amerikansk utlämningsbegäran, är det brittiska myndigheter som beslutar om prioriteringsordningen. Utgången av den processen går inte att förutse, säger vice överåklagare Eva-Marie Persson.

Kontakt
Häktningsförhandlingen sker måndag den 3 juni kl 10 i Uppsala tingsrätt.

Direkt efter häktningsförhandlingen kommer vice överåklagare Eva-Marie Persson att vara tillgänglig för media på plats i tingsrätten. Tolk som översätter till och från engelska finns också på plats.

Innan dess är åklagaren inte tillgänglig för media.

Målnummer i Uppsala tingsrätt: B 3167-19

Pressmeddelande när förundersökningen återupptogs 13/5 (länk)

Uppsala tingsrätt 

 

Presstjänsten
010-562 50 20

Aktuella pressmeddelanden

 • Anhållen man i mordärende i Västerås släppt

  En kvinna hittades död i Västerås och under torsdagskvällen anhölls en man i 30-årsåldern skäligen misstänkt för mord alternativt dråp. Nu har misstankarna försvagats och åklagaren har därför beslutat att släppa mannen.

  Läs mer

  En kvinna hittades död i Västerås och under torsdagskvällen anhölls en man i 30-årsåldern skäligen misstänkt för mord alternativt dråp. Nu har misstankarna försvagats och åklagaren har därför beslutat att släppa mannen.

  - Av det som framkommit i utredningen under dagen har jag gjort bedömningen att misstankarna mot den anhållne mannen försvagats så pass mycket att det saknas skäl för fortsatt anhållande. Mannen har därför släppts på fri fot, men misstankarna mot mannen kvarstår, säger kammaråklagare Karolin Hellsberg. Utredningen fortsätter för att klargöra omständigheterna kring dödsfallet. Åklagaren har inga ytterligare upplysningar att lämna i ärendet och är inte tillgänglig för media.   Presstjänsten 010-562 50 20

  Läs mer
 • Den artist som sedan fredag den 5 juli är häktad på sannolika skäl misstänkt för misshandel är fortsatt häktad. Det beslutade Stockholms tingsrätt i dag.

  - Tingsrätten har beslutat att artisten ska vara fortsatt häktad på grund av flyktfara. Åtal ska vara väckt den 25 juli klockan 11.00. Nu får vi tid att slutföra utredningen, säger förundersökningsledare, kammaråklagare Daniel Suneson. Tingsrätten beslutade senare på fredagens eftermiddag att även omhäkta de andra två misstänkta i ärendet. Målnummer Stockholms tingsrätt B 9283-19 Åklagaren har inte möjlighet att vara tillgänglig för media under dagen. När ny information finns att lämna görs det via pressmeddelande. För generella frågor om svenska häkten, kontakta Kriminalvårdens presstjänst 011-496 31 00. Kriminalvården kan däremot inte, enligt svensk lag, svara på frågor som rör enskild person.     Presstjänsten 010-562 50 20

  Läs mer
 • Fredag den 5 juli häktades en artist på sannolika skäl misstänkt för misshandel i centrala Stockholm. Nu begär åklagaren förlängd åtalstid till och med torsdag den 25 juli. En framställan till tingsrätten är inlämnad.

  - Vi har arbetat intensivt med utredningen och behöver nu på oss till på torsdag i nästa vecka för att förundersökningen ska kunna färdigställas. Så länge förundersökningen pågår kan jag inte lämna några ytterligare kommentarer, säger kammaråklagare Daniel Suneson som leder förundersökningen. Utöver artisten är ytterligare två personer häktade misstänkta för misshandel i samma utredning. Begäran om förlängning gäller även dem. En motanmälan är gjord mot en av målsäganden i ärendet. En förundersökning pågår parallellt, där brottsrubriceringarna gäller ofredande, misshandel och försök till misshandel. Beslut fattas senast den 25 juli. På grund av semestertider har Daniel Suneson tagit över som förundersökningsledare. Målnummer Stockholms tingsrätt: B 9283-19 Häktningsförhandlingar Tidpunkt för häktningsförhandlingarna är satt till klockan 13-14 (artisten), samt de övriga två misstänkta klockan 14-15 respektive 15-16. Presstjänsten 010-562 50 20

  Läs mer
 • Åklagare vid Särskilda åklagarkammaren har i dag lagt ned en förundersökning avseende tjänstefel i samband med ett jaktbrottsärende i Västmanland.

  I oktober i fjol anhölls fyra personer misstänkta för jaktbrott. En förundersökning öppnades och pågår fortfarande. En anmälan om tjänstefel har lämnats in och utretts. Nu är den tjänstefelsutredningen nedlagd. Under utredningen har ett förhör hållits. Handlingar från domstolarna med bl.a. skrivelser från försvarare och åklagare har inhämtats. Utredningen har tagit del av de omtalade delarna av de avlyssnade samtalen och utskrifterna av dem. - Jag har kommit fram till att ingen i förundersökningen angående bl.a. grovt jaktbrott har, i de delar som jag prövat i min utredning, begått tjänstefel. Jag väljer därför att lägga ned förundersökningen, säger chefsåklagare Martin Tidén vid Särskilda åklagarkammaren. Åklagaren har inte möjlighet att lämna några ytterligare upplysningar eller kommentarer om tjänstefelsutredningen eftersom förundersökningen avseende jaktbrott fortfarande pågår. Den leds av åklagare vid Riksenheten för miljö- och arbetsmiljömål.   Presstjänsten 010-562 50 20

  Läs mer
 • Dom meddelas i sexualbrottsärende i Lycksele

  Lycksele tingsrätt meddelar i dag onsdag 17 juli kl. 11 dom i ett ärende där en 28-årig man är åtalat misstänkt för flera olika sexualbrott mot barn i Lycksele. Åklagaren är tillgänglig för media i en timme per telefon efter att dom meddelats.

  Läs mer

  Lycksele tingsrätt meddelar i dag onsdag 17 juli kl. 11 dom i ett ärende där en 28-årig man är åtalat misstänkt för flera olika sexualbrott mot barn i Lycksele. Åklagaren är tillgänglig för media i en timme per telefon efter att dom meddelats.

  Totalt är 13 barn i åldrarna 7-15 år målsäganden. Mannen är misstänkt för bland annat sexuellt ofredande, försök till köp av sexuell handling av barn, barnpornografibrott och grov våldtäkt mot barn. Han har filmat våldtäkter och sexuella övergrepp. Brottsplatserna har varit mannens bostad, en skola där han tidigare arbetade och en simhall. Målnummer Lycksele tingsrätt: B 133-19. Kontakt: Kammaråklagare Anna Lundberg vid Åklagarkammaren i Umeå är tillgänglig för media i dag kl. 11.30 – 12.30, 010-562 51 13.     Presstjänsten 010-562 50 20

  Läs mer
 • Fler pressmeddelanden