Martin Hahn, drifttekniker it-avdelningen

Martin Hahn, drifttekniker på it-avdelningen

– Att arbeta här är som att jobba med min hobby. Vi är mycket mer tekniktunga och inte gammeldags som jag trodde innan jag började på Åklagarmyndigheten. Tvärtom finns det många roliga utmaningar för mig som drifttekniker, säger Martin Hahn vid it-avdelningen på Åklagarmyndighetens huvudkontor.

Martin Hahn har tidigare arbetat på företag och inom forskarvärlden. Han sökte sig till Åklagarmyndigheten för att han tyckte att arbetsuppgifterna verkade mer lockande. 

– När företag och organisationer går över till molntjänster har vi istället egna system med en egen infrastruktur som måste underhållas och administreras. Vi är inte i molnet, det är en stor skillnad. Det är kul att få jobba annorlunda. Säkerheten är också mer i fokus både runt om och på arbetsstationerna, säger Martin.

På it-driften finns många arbetsuppgifter, där mycket av tiden läggs på testning.

– Vi paketerar, testar och uppdaterar när det kommer nya versioner av operativsystem. Då måste vi se till att våra egna system fungerar ihop med de nya versionerna. Det är även lite designarbete och arkitektur som ingår i arbetet.

Martin har arbetat brett inom it-området tidigare, men har nu specialiserat sig på klientdrift. Det blir mycket arbete med mjukvara och inställningar. Han har studerat it på eftergymnasial nivå och hade flera års arbetslivserfarenhet när han kom till Åklagarmyndigheten.

Hur ser en vanlig dag ut på jobbet?

– Det varierar. I fredags paketerade jag en uppdatering som skulle installeras på våra datorer och testade att den fungerar fullt ut. Jag ville se att automatiseringen fungerade och att användarupplevelsen blir bra, så att användaren förstår vad man ska göra. Det kan ta en hel arbetsdag. Andra dagar kan det vara mer kontakt med användare som behöver hjälp att lösa problem. När supporten inte kan lösa problem kan de ibland komma till oss.

Han tycker att han får utrymme att driva saker framåt och menar att det krävs att man hänger med hela tiden på vad som händer inom it där förändringar sker snabbt.

Martin Hahn vid datorn på jobbet

Vad är det bästa med att vara anställd på Åklagarmyndigheten?

– Jag är samhällsintresserad som person, man ger något till samhället i stort när man jobbar här. Om jag kan gå till jobbet och hjälpa till så att åklagarnas datorer fungerar, så att de kan ägna sig åt sitt, då har jag gjort ett bra jobb. Staten är en bra arbetsgivare. Jag trodde det var mossigt inom staten, gammeldags, inte teknikdrivande. Men det stämmer inte alls. Det finns en önskan om att ligga i framkant.

 

Martin Hahn diskuterar med en kollega vid kaffemaskinen

På bilden: Martin Hahn i samtal med en kollega vid kaffemaskinen på huvudkontoret.


Text och foto: Annika Collin

(Publicerad i oktober 2021)

 

Läs också intervjun med Annika Hansell, enhetschef på it-avdelningen.

Läs mer om att jobba på it-avdelningen.