Aktuella pressmeddelanden

2016

 • Den man som häktades i går av Uppsala tingsrätt, skäligen misstänkt för förberedelse till terroristbrott, har i eftermiddag släppts efter beslut av åklagare.

  - De utredningsåtgärder som genomförts efter häktningen i går har lett till att det inte längre finns skäl att hålla den misstänkte mannen frihetsberövad. Förundersökningen fortgår emellertid, säger kammaråklagare Ewamari Häggkvist vid Riksenheten för säkerhetsmål. Några fler upplysningar i ärendet kan inte lämnas och Ewamari Häggkvist är inte tillgänglig för ytterligare kommentarer.

  Läs mer
 • Två män åtalas för grov våldtäkt i Göteborg

  En 25-årig man åtalas idag vid Göteborgs tingsrätt för flera fall av grov våldtäkt, sexuellt tvång och ett fall av kränkande fotografering. De 9 kvinnorna var vid övergreppen 16-23 år gamla. En 50-årig man åtalas dessutom för att tillsammans med den yngre mannen våldtagit två av kvinnorna.

  Läs mer

  En 25-årig man åtalas idag vid Göteborgs tingsrätt för flera fall av grov våldtäkt, sexuellt tvång och ett fall av kränkande fotografering. De 9 kvinnorna var vid övergreppen 16-23 år gamla. En 50-årig man åtalas dessutom för att tillsammans med den yngre mannen våldtagit två av kvinnorna.

  En ung kvinna anmälde i mars 2016 att hon utsatts för våldtäkt i centrala Göteborg. Hon hade druckit alkohol och blivit bjuden på droger av 25-åringen, som därefter utsatt kvinnan för en våldtäkt när hon befann sig en särskilt utsatt situation. Den misstänkte anhölls och är häktad sedan i mars. Vid genomgång av 25-åringens mobiltelefon påträffades en stor mängd bilder och filmsekvenser som visar unga kvinnor i olika typer av utsatta situationer. Genom filmer, bilder och förhör med identifierade kvinnor väcker nu åklagaren åtal mot mannen för ytterligare våldtäkter och sexuellt tvång som skett i Sverige. Filmsekvenser påträffades även som visar två utslagna kvinnor som våldtas i USA. 25-åringen åtalas även för dessa brott. - Jag anser att bilderna och filmsekvenserna visar att den misstänkte satt i system att utnyttja kvinnorna sexuellt när de blivit medvetslösa eller påverkats starkt av alkohol och droger som han bjudit dem på. Alla gärningar har sin upprinnelse genom krogbesök, säger förundersökningsledare, kammaråklagare Jim Westerberg vid Göteborgs åklagarkammare. I den misstänktes mobiltelefon hittades även bilder och filmsekvenser på två 16-åriga flickor, som blev bjudna på alkohol och droger av 25-åringen och en 50-årig man. Händelsen ägde rum i Göteborg i mars 2012. Båda männen åtalas för grov våldtäkt. - Efter tillslag hos 50-årigen i september 2016 säkrades flera datorer och mobiler där flickorna syns på en stor mängd bilder som var synnerligen integritetskränkande. Mannen är sedan tillslaget häktad, säger Jim Westerberg. 25-åringen åtalas för 2 grova våldtäkter tillsammans med 50 åringen samt 5 våldtäkter och 2 sexuella tvång. 50-åringen åtalas för två grova våldtäkter tillsammans med 25-åringen. Brotten ska ha ägt rum i Göteborg och Los Angeles, USA, mellan 2012 och 2016. Kontakt: Kammaråklagare Jim Westerberg vid Göteborgs åklagarkammare är tillgänglig för media idag fredag klockan 15 - 16.30, 010-562 70 54. Målnummer Göteborgs tingsrätt B 7366-16 och B 3538-16. Förhandlingen beräknas ta 12-13 dagar och starta vecka 48. Presstjänsten010-562 50 20

  Läs mer
 • Uppsala tingsrätt häktade idag en man skäligen misstänkt för förberedelse till terroristbrott. Brottet ska ha ägt rum mellan 1 september och 13 november 2016 i Stockholms och/eller Uppsala län.

  - Nu arbetar vi vidare med utredningen. Vi har en vecka på oss att stärka misstanken eller avfärda den, säger kammaråklagare Ewamari Häggkvist vid Riksenheten för säkerhetsmål. Skälig misstanke är den lägre misstankegraden. Den misstänkte ska friges senast om en vecka om inte misstanken har stärkts. Några fler upplysningar i ärendet kan inte lämnas och Ewamari Häggkvist är inte tillgänglig för ytterligare kommentarer. Presstjänsten010-562 50 20

  Läs mer
 • Palmegruppen kommer den 1 februari 2017 att få en ny förundersökningsledare. Chefsåklagare Krister Petersson tar över som förundersökningsledare efter Kerstin Skarp.

  - Jag känner mig hedrad och tar med stor arbetslust mig an uppdraget. Det är ett intressant och viktigt arbete, säger Krister Petersson. Krister Petersson har en lång bakgrund som åklagare och har bland annat utrett mordet på Anna Lindh. Sedan 2006 arbetar han på Internationella åklagarkammaren i Stockholm, där han är chefsåklagare. - Nu lämnar jag med gediget förtroende över utredningen till Krister, säger vice riksåklagare Kerstin Skarp. Krister Petersson och Kerstin Skarp är inte tillgängliga för media just nu. Presstjänsten010-562 50 20

  Läs mer
 • Förhör med Assange avslutat

  Förhöret med Julian Assange på Ecuadors ambassad i London är nu avslutat. Resultatet kommer vid en senare tidpunkt att redovisas skriftligt från Ecuador till de svenska åklagarna.

  Läs mer

  Förhöret med Julian Assange på Ecuadors ambassad i London är nu avslutat. Resultatet kommer vid en senare tidpunkt att redovisas skriftligt från Ecuador till de svenska åklagarna.

  När redovisningen skett kommer åklagarna att ta ställning till den fortsatta förundersökningen. Eftersom det är fråga om en pågående förundersökning, råder sekretess. Sekretess gäller också enligt ecuadoriansk lag för de utredningsåtgärder som vidtagits på ambassaden. Därför kan åklagarna inte lämna någon information om utredningen. Presstjänsten010-562 50 20

  Läs mer
 • I morgon väcks åtal i mordet på en kvinna i 60-årsåldern i Långshyttan i Dalarna.

  Totalt 11 personer åtalas för delaktighet i mordet; 6 personer som gärningsmän, 2 för medhjälp samt 3 personer för underlåtenhet att avslöja mordet. Av dessa är åtta personer häktade. Den drygt 60-åriga kvinnan hittades död i ett gruvhål i Långshyttan efter att ha varit försvunnen i ett par veckor. Stämningsansökanlämnas i morgon onsdagintill Falu tingsrätt, målnummer B 2144-16. Förhandlingen börjar på måndag den 21 november. Kontakt: Kammaråklagare Johan Knies, 010-562 67 12 Tillgänglig för media onsdag 16 november kl. 12.00-15.00. Presstjänsten010-562 50 20

  Läs mer
 • Åtal för mord i Helsingborg

  Mordet begicks i Helsingborg den 23 februari 2016. Den misstänkte är en 21-årig man som dessutom åtalas för två fall av försök till mord, brott som riktade sig mot andra målsäganden. Ett av dessa brott ägde rum i maj 2015 i Helsingborg och det andra imars 2016 i Ljungby. I samtliga tre fall har kniv använts.

  Läs mer

  Mordet begicks i Helsingborg den 23 februari 2016. Den misstänkte är en 21-årig man som dessutom åtalas för två fall av försök till mord, brott som riktade sig mot andra målsäganden. Ett av dessa brott ägde rum i maj 2015 i Helsingborg och det andra imars 2016 i Ljungby. I samtliga tre fall har kniv använts.

  21-åringen åtalas även för olaga hot och för tre fall av grova olaga hot, där han riktat kniv mot andra personer. I ärendet åtalas även två personer för skyddande av brottsling, grovt brott. Personerna misstänks ha hämtat gärningsmannen i Helsingborg efter mordet och kört honom till Ljungby, där han fått bo hos en av männen under en tid. I mordärendet satt under viss tid annan person häktad som misstänkt för brottet. Misstankarna mot honom avseende mordet är numera avskrivna. Förundersökningen har letts av vice chefsåklagare Thomas Elofsson. Åtalet är inlämnat till Helsingborgs tingsrätt, målnummer B 1060-16. Förhandlingen kommer preliminärt att inledas onsdagen den 23 november. Kontakt: vice chefsåklagare Thomas Elofsson, 010-562 51 22 Åklagaren är tillgänglig för frågor i dag den 15 november 2016 kl. 13.30-15.00 Presstjänsten010-562 50 20

  Läs mer
 • I dag har Julian Assange förhörts på Ecuadors ambassad i London. I morgon tisdag 15 november kommer förhöret att fortsätta.

  Eftersom det är fråga om en pågående förundersökning, råder sekretess. Sekretess gäller också enligt ecuadoriansk lag för de utredningsåtgärder som vidtas på ambassaden. Därför kan åklagarna heller inte efteråt lämna någon information kring detaljer i utredningen. Resultatet av förhöret kommer vid en senare tidpunkt att redovisas skriftligt från Ecuador till de svenska åklagarna. När denna redovisning skett kommer åklagarna att ta ställning till den fortsatta förundersökningen. Läs mer En samlad information om Assangeärendet inklusive kronologi finns att läsa här https://www.aklagare.se/nyheter-press/for-media/assangearendet/ Presstjänsten010-562 50 20

  Läs mer
 • En 26-årig man i Trollhättan har i dag åtalats misstänkt för grov misshandel och grovt vållande till annans död.

  Den som varit utsatt för misshandeln var mannens son. Barnet, som var sju månader gammalt, avled på sjukhus några dagar efter händelserna. Mannen har suttit häktad på sannolika skäl sedan den 15 juli. Även barnets mor har varit misstänkt men är nu helt avförd från utredningen.Enligt Rättsmedicinalverket talar barnets skador starkt för att de orsakats av att en annan person har riktat direkt trubbigt våld mot barnet. Mannen åtalas även för grov misshandel av sonen, en händelse som ägde rum i januari. Vice chefsåklagare Caroline Fransson är tillgänglig för media i dag måndag 14/11 kl. 11.00-13.00. Stämningsansökan är inlämnad till Vänersborgs tingsrätt, målnummer 2698-16. Förhandling är planerad att hållas fredagen den 18/11 och måndagen den 21/11. Kontakt: Vice chefsåklagare Caroline Fransson: 010-562 70 82Tillgänglig per telefon i dag 14/11 kl. 11.00-13.00 Presstjänsten010-562 50 20

  Läs mer
 • Huvudförhandling avslutas om djurvårdares död i Kolmården

  På måndag den 14 november lägger åklagarna fram sina slutpläderingar i Norrköpings tingsrätt i målet där en anställd på Kolmårdens djurpark dödades av vargar 2012. Den tidigare zoologiska chefen för djurparken är åtalad för arbetsmiljöbrott, innefattande vållande till annans död, grovt brott. Efter slutpläderingen är åklagarna tillgängliga för media.

  Läs mer

  På måndag den 14 november lägger åklagarna fram sina slutpläderingar i Norrköpings tingsrätt i målet där en anställd på Kolmårdens djurpark dödades av vargar 2012. Den tidigare zoologiska chefen för djurparken är åtalad för arbetsmiljöbrott, innefattande vållande till annans död, grovt brott. Efter slutpläderingen är åklagarna tillgängliga för media.

  Huvudförhandlingen som inleddes i Norrköpings tingsrätt den 30 september avslutas fredag den 18 november. På måndag den 14 november klockan 10 inleder åklagarna Jan Olof Andersson och Linda Schön sina slutpläderingar. När slutpläderingarna är avslutade på måndag eftermiddag kommer åklagarna vara tillgängliga för media i Norrköpings tingsrätt, utanför sal 1. Någon beräknad sluttid för pläderingarna finns inte. Jan Olof Andersson, kammaråklagare vid Riksenheten för miljö- och arbetsmiljömål Linda Schön, kammaråklagare vid Åklagarkammaren i Jönköping Presstjänsten010-562 50 20

  Läs mer
 • Sida
  1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 >