Aktuella pressmeddelanden

Januari

 • Sju personer har idag åtalats vid Örebro tingsrätt misstänkta för inblandning i Vivallaskjutningen den 5 juli 2015. En person dödades och två personer skottskadades.

  En 23-åring och en 26-åring åtalas misstänkta för mord och mordförsök i två fall. En 17-åring åtalas misstänkt för medhjälp till mord och medhjälp till försök till mord i två fall. Övriga fyra personer åtalas för grovt skyddande av brottsling. Målnummer i tingsrätten: B 3274-15 Kontakt: Kammaråklagarna Christine Chi och Åsa Hiding vid Åklagarkammaren i Örebro finns tillgängliga för media idag fredag den 15 januari klockan 13.00-15.00. Christine Chi 010-562 66 40 Åsa Hiding 010-562 66 35 Presstjänsten 010-562 50 20

  Läs mer
 • Misstänkt för mord i Norrköping - uppdaterat

  Den man som sedan i tisdags varit anhållen misstänkt för mord och försök till mord i centrala Norrköping den 26 november har under eftermiddagen begärts häktad. Häktningsförhandling kommer att hållas kl. 10.30 i polishuset i Norrköping fredagen den 15 januari.

  Läs mer

  Den man som sedan i tisdags varit anhållen misstänkt för mord och försök till mord i centrala Norrköping den 26 november har under eftermiddagen begärts häktad. Häktningsförhandling kommer att hållas kl. 10.30 i polishuset i Norrköping fredagen den 15 januari.

  Underonsdagen frigavs två personer som varit anhållna för skyddande av brottsling. Åklagaren frigav i dag torsdag även den tredje person som varit anhållen för samma brott. Samtliga tre är dock fortfarande misstänkta för skyddande av brottsling. Kammaråklagare Anna Hjorth kommer efter häktningsförhandlingen att finnas tillgänglig i anslutning till förhandlingssalen för att svara på eventuella frågor.

  Läs mer
 • En person har i dag åtalats för försök till mord efter att den 21 augusti 2015 ha kastat en handgranat mot ett fordon där fyra poliser befann sig. Sammanlagt åtalas elva personer för flera olika brott.

  - Att kasta en handgranat mot polisen är en mycket allvarlig attack inte bara mot individerna som befann sig i fordonet utan mot rättsväsendet och samhället i stort, säger vice chefsåklagare Stefan Creutz vid Södertörns åklagarkammare. Efter ett omfattande utredningsarbete åtalas nu en man född 1997 för försök till mord. Han åtalas även för flera andra grova brott, tillsammans med tio andra personer. I sin helhet omfattar åtalet rubriceringarna försök till mord, två fall av grovt rån och medhjälp till grovt rån, två fall av grovt vapenbrott, ett fall av skyddande av brottsling (grovt brott) samt ett rån. - Det här är en grupp av unga män som i olika konstellationer begått flera grova brott i Stockholms södra förorter, säger vice chefsåklagare Stefan Creutz. Åtalet har lämnats in till Södertörns tingsrätt och har målnummer B 13368-15. Kontakt Vice chefsåklagare Stefan Creutz finns tillgänglig för media på telefon i dag torsdag den 14 januari fram till klockan 13.00.Telefon: 010-562 73 54 Presstjänsten010-562 50 20

  Läs mer
 • Särskilda åklagarkammaren inleder inte förundersökning om Polismyndighetens agerande vid festivalerna ”We are Stockholm” 2014 och 2015.

  Särskilda åklagarkammaren inleder inte förundersökning om Polismyndighetens agerande vid festivalerna "We are Stockholm" 2014 och 2015. Flera anmälningar och ett stort antal e-postmeddelanden har kommit in till Särskilda åklagarkammaren. De innehåller bland annat påståenden om att företrädare för polisen i samband med festivalerna ska ha underlåtit att ta upp brottsanmälningar om sexuella trakasserier, att man underlåtit att utreda sådana brott och att man inte informerat om händelserna. I sitt beslut att inte inleda förundersökning skriver överåklagare Mats Åhlund vid Särskilda åklagarkammaren: "Uppgifterna om att företrädare för Polismyndigheten underlåtit att uppta brottsanmälningar, utreda och/eller lagföra brottsliga trakasserier är så generellt och allmänt hållna att de inte ger anledning att anta att företrädare för Polismyndigheten härigenom begått brott som hör under allmänt åtal. För det fall Polismyndigheten har kännedom om sådana fall förutsätts att det omgående anmäls till Polismyndighetens avdelning för särskilda utredningar eller till Särskilda åklagarkammaren. Om annan har sådan kunskap bör denne anmäla detta till Polismyndighetens avdelning för särskilda utredningar." Mats Åhlund konstaterar också i sitt beslut att det inte är brottsligt att underlåta att sprida sådan här information.

  Läs mer
 • Den man som är misstänkt för mord och försök till mord i centrala Norrköping den 26 november 2015 har omhäktats. Ny tid för åtal är den 10 februari.

  Ytterligare en man anhölls i går i ärendet, misstänkt för delaktighet i mordet och mordförsöket den 26 november. Han har under dagen förhörts i närvaro av sin offentliga försvarare. Åklagaren anhöll i går även tre personer misstänkta för skyddande av brottsling. Två av dessa har frigivits i dag onsdag. Senast fredag den 15 januari klockan 12 ska åklagaren besluta om de två anhållna personerna ska begäras häktade eller släppas fria. Polis och åklagare fortsätter under eftermiddagen att arbeta med ärendet och kammaråklagare Anna Hjorth har därför inte möjlighet att svara på frågor. Presstjänsten 010-562 50 20

  Läs mer
 • Status i ärendet den 13 januari 2016.

  Ett generellt avtal om rättslig hjälp har tecknats mellan Sverige och Ecuador. Åklagaren har skickat en förfrågan om att förhöra Julian Assange på Ecuadors ambassad i London. Skrivelsen har nyligen sänts från Justitiedepartementet till riksåklagarämbetet i Ecuador. Det går inte att bedöma när ett svar är att vänta. När alla nödvändiga tillstånd och arrangemang är klara, kommer utredningsåtgärderna att genomföras av biträdande åklagaren i ärendet, chefsåklagare Ingrid Isgren, tillsammans med en utredare från polisen. Presstjänsten 010-562 50 20

  Läs mer
 • Chefsåklagare Alf Johansson vid Riksenheten mot korruption har i dag inlett förundersökning om grovt bedrägeri och brukande av osann urkund, grovt brott.

  I media, från svenska och utländska myndigheter samt från VW-koncernen har framkommit uppgifter om att personbilar tillverkade inom VW-koncernen försetts med manipulationsanordningar för att enbart i testmiljö visa utsläppsvärden avseende kväveoxider som underskrider gränsvärdena för EU-typgodkännande. Efter typgodkännande av den tyska myndigheten Kraftfahrt-Bundesamt (KBA) har sådana fordon importerats till Sverige. Fordonen har därefter av Transportstyrelsen, på grund av det tekniska underlag som tillhandahållits från VW-koncernen avseende bland annat utsläppsvärden, godkänts för inregistrering trots att de inte motsvarat kraven för typgodkännande. Dessa fordon har sedan sålts i Sverige. De fordon som omfattas förefaller kunna vara tillverkade under tiden 2009-2015. Med anledning av vad som framkommit har chefsåklagare Alf Johansson vid Åklagarmyndighetens Riksenhet mot korruption beslutat inleda förundersökning avseende grovt bedrägeri samt brukande av osann urkund, grovt brott. Utredningen kommer även att avse förutsättningarna för åläggande av företagsbot. Samråd för utredningens fortsatta bedrivande kommer att äga rum med utländska myndigheter. Volkswagen Group Svenska AB har låtit meddela att bolaget kommer att samarbeta fullt ut i brottsutredningen. Chefsåklagare Alf Johansson är tillgänglig för frågor i dag den 12 januari, fram till kl 15.00 på telefonnummer 010-562 53 63. Presstjänsten010-562 50 20

  Läs mer
 • Häktningsframställan lämnades idag in till Göteborgs tingsrätt mot tre personer misstänkta för medhjälp till terroristbrott i Syrien våren 2013.

  De misstänkta begärs häktade i utevaro. - De personer som häktningsframställan avser har samband med den dom som avkunnades i Göteborgs tingsrätt den 14 december 2015, säger chefsåklagare Agnetha Hilding Qvarnström vid Riksenheten för säkerhetsmål. Häktningsförhandlingarna är planerade att genomföras imorgon tisdag vid Göteborgs tingsrätt. KontaktChefsåklagare Agnetha Hilding Qvarnström010-562 53 93 Presstjänsten010-562 50 20

  Läs mer
 • Åtal har idag väckts vid Stockholms tingsrätt mot en man för människorov och grov våldtäkt.

  Brottsmisstankarna består i att mannen den 12 september 2015 drogat en kvinna i centrala Stockholm och genomfört ett samlag med kvinnan samt därefter bortfört och transporterat kvinnan till en fastighet utanför Kristianstad och där hållit henne inspärrad i bunker under närmare en vecka.Huvudförhandling kommer att påbörjas inom kort. Kontakt Chefsåklagare Peter Claeson 010-562 56 16 Kammaråklagare Erik Wendeby 010-562 56 57 Presstjänsten010-562 50 20

  Läs mer
 • Anhållna för explosion i Grimsta släppta

  De två personer som sedan i torsdags suttit anhållna misstänkta för allmänfarlig ödeläggelse i samband med en brand/explosion i Grimsta i västra Stockholm försattes på fri fot på fredagskvällen.

  Läs mer

  De två personer som sedan i torsdags suttit anhållna misstänkta för allmänfarlig ödeläggelse i samband med en brand/explosion i Grimsta i västra Stockholm försattes på fri fot på fredagskvällen.

  Anhållna för explosion i Grimsta släppta - Anledningen till detta är att misstankarna mot dem försvagats avsevärt sedan de greps, till följd av intensivt utredningsarbete. Förundersökningen kommer att fortsätta och det finns ett stort antal åtgärder att vidta som kan föra utredningen framåt men exakt vilka dessa åtgärder är kan jag inte gå in på, säger kammaråklagare Tobias Kudrén vid Västerorts åklagarkammare i Stockholm. Presstjänsten010-562 50 20

  Läs mer
 • Sida
  1 2 3 4 >